Ucierany makowiec to połączenie dwóch warstw: maślanego ciasta i warstwy z masy makowej. Przepyszne i proste ciasto, które zaskakuje swoim smakiem.
Spód to ucierane ciasto, które jest wilgotne i puszyste. Stanowi idealną bazę pod masę makową.
Natomiast wierzch możesz wykonać z gotowej masy makowej lub przygotować swoją własną w domu. W obu wersjach ciasto będzie smaczne. Gotową masę makową wzbogacamy rodzynkami, orzechami i skórką pomarańczową.
Ucierany makowiec możesz przygotować nawet na 2-3 dni przed świętami i przechowywać w lodówce. Nie straci zbyt dużo na smaku i nie będzie suche.
Pyszny i szybki sposób na świąteczny makowiec. Idealny dla osób, które nie czują się na siłach, aby przygotować tradycyjną wersję makowca.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem i makowce.
UCIERANY MAKOWIEC
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 6 łyżek oleju np. rzepakowego
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 1 duża puszka masy makowej, gotowej
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki skórki pomarańczowej, kandyzowanej
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji
- 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka kaszki manny
- 2 białka, duże
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
lub
mniejszą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrami
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
dodajemy
po
kawałku
miękkie
masło
oraz
po
łyżce
olej
cały
czas
miksując
na
średnich
obrotach.
Do
masy
przesiewamy
mąki
oraz
proszek
i
miksujemy
tylko
do
połączenia.
Wykładamy
do
formy.
Białka
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Do
gotowej
masy
makowej
dodajemy
pozostałe
składniki
i
dokładnie
mieszamy.
Na
koniec
łączymy
z
pianką
z
białek
i
delikatnie
mieszamy.
Wykładamy
na
gotowe
ciasto
i
patyczkiem
lub
nożem
wykonujemy
w
cieście
esy-floresy.
Pieczemy
w
temp.
160
C
przez
około
50-60
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Komentarze