Znajdź swój przepis

Keks to połączenie maślanego ciasta ucieranego z bakaliami np. rodzynkami, żurawiną, morelami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Niesamowicie aromatyczne ciasto z dużą ilością dodatków.

Ciasto podawane zazwyczaj w czasie zimowym i świątecznym. Długo zachowuje świeżość, jest przepyszne i wilgotne z lekką nutką cytryny.

Bakalie świetnie komponują się z ciastem i przełamują smak. Tradycyjny keks to smak nie tylko młodych lat, ale wspomnienia świątecznych chwil.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO WIEWIÓRKA

CIASTO Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM

CHLEBEK BANANOWY

keks

KEKS

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 1/4 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • 300 g bakalii np. mieszanki bakaliowej, skórki kandyzowanej z pomarańczy, suszone rodzynki, żurawina, orzechy, morele
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Masło o temp. pokojowej miksujemy razem z cukrem na puszystą masę przez ok. 8 minut. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Wrzucamy bakalie oraz skórkę startą z cytryny i delikatnie mieszamy łyżką. Wsypujemy połowę suchych i przesianych składników, następnie wlewamy mleko i mieszamy łyżką lub szpatułką. Dodajemy druga część suchych składników i ponownie mieszamy. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę i dodajemy do masy lekko mieszając do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

keks

Dołącz do dyskusji

  1. w przepisie są 4 jajka, a w opisie pisze Pani, że dodajemy żółtka to utartego masła, co wiec robimy z białkami?? czy to jednak maja być dodawane całe jajka do utartego masła?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x