Znajdź swój przepis

Chlebek bananowy

3 marca, 2023

Chlebek bananowy to świetny sposób na szybkie i smaczne ciasto z mocno dojrzałych bananów. Wilgotny, mięciutki i puszysty chlebek.

Do środka możesz dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki lub żurawinę. Doskonale pasuje również drobno pokrojona czekolada lub kropelki czekoladowe.

Do przygotowania ciasta nie trzeba użyć miksera, wystarczy łyżka. Podczas łączenia składników nie mieszamy zbyt długo, wystarczy przemieszać tak, aby ciasto się połączyło. Im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe w konsystencji po upieczeniu.

PRZEPIS NA CHLEBEK BANANOWY Z BORÓWKAMI

CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI

CIASTO BANANOWE Z CZEKOLADĄ

chlebek bananowy

CHLEBEK BANANOWY

SKŁADNIKI:

  • 3 duże banany (najlepiej lekko przejrzałe)
  • 115 g roztopionego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Banany obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Rozdrabniamy widelcem na papkę. Następnie wlewamy roztopione masło i mieszamy trzepaczką. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy lub ekstrakt, jajka i ponownie mieszamy. Wprost do miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek, cynamon i dodajemy sól. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy do foremki silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 12 x 24 cm lub podobnej. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.

chlebek bananowy
chlebek bananowy

Dołącz do dyskusji

  1. Klaudia says:

    Bardzo lubię taki chlebek.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x