Kruche babeczki z tego przepisu mogą być bazą pod słodkie wypełnienie lub pomijając cukier w cieście na słony farsz.
Kruche ciasto z tego przepisu nie staraj się całkowicie połączyć, aby żaden kawałeczek się nie odkruszył. U mnie ciągle odpadało pomimo, że nie było suche. Od razu widać było, że będzie kruche i delikatne. Podczas chłodzenia w lodówce nabiera jeszcze większej wilgotności i nie nawilżaj go bardziej np. większą ilością masła lub śmietaną. Nie wyjdą wtedy tak kruche jak u mnie.
Foremki wylepiamy ciastem i nie przejmujemy się, że je dolepiamy. Ciasto kruche spokojnie można „łatać” i później tego nie widać. Foremki dosyć cienko pokrywamy ciastem ponieważ podczas pieczenia lekko urosną. Po upieczeniu najlepiej upuścić je z niewielkiej wysokości, aby odskoczyły z foremki. Jeszcze gorące wyciągamy lekko przyciskając foremkę.
Jeśli robisz babeczki latem pamiętaj, aby jak najkrócej mieć kontakt z ciastem na babeczki. Ciasto kruche nie lubi ciepła, zaczyna wtedy twardnieć i nie będzie kruche. Możesz tez włożyć deskę lub stolnicę do lodówki na kilka godzin i siekać ciasto na zimnej wtedy na pewno babeczki będą kruche.
Gotowe babeczki można również zamrozić i trzymać nawet do 2 miesięcy. Surowe ciasto na babeczki w lodówce można przetrzymywać nie dłużej niż 2 dni.
Babeczki możesz napełniać dowolnym kremem, bitą śmietaną, budyniem lub owocami. W wersji słonej usuń z ciasta cukier i postępuj dokładnie tak samo z przepisem.
Od kiedy je zrobiłam jest to mój ulubiony przepis na babeczki i jutro na blogu będą w wersji z domowym budyniem i owocami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.
KRUCHE BABECZKI – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek
- 250 g maki tortowej
- 150 g masła
- 30 g smalcu
- 2 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki, smalec, żółtka, sól oraz cukier waniliowy. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Można też wszystko włożyć do malaksera i posiekać, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Ciasto przekładamy na folię spożywczą i tworzymy kulkę (ciasto może się odkruszać i takie ma być). Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie foremki wylepiamy dosyć cienko ciastem. Nakłuwamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 12 min do lekkiego zarumienienia. Babeczki prosto z piekarnika lekko upuszczamy i wykładamy jeszcze gorące. Zostawiamy do wystudzenia i napełniamy ulubionym kremem lub owocami. W wersji słonej wykluczamy cukier.
Witam.Czy foremki do babeczek trzeba czymś posmarować przed wyłożeniem ciasta?
Nie :)
A czy zamiast smalca można dodac cos innego ?
mozna dodac maslo
Potwierdzam. Najlepsze ciasto na babeczki jakie robiłam, niby na zwykłej mące, a wyszło jak kruche. Ciasto idealnie odchodziło upieczone od foremek, było kształtne, w jasnym kolorze.
dodaj w to miejsce jeszcze jedno zoltko lub maslo i po sprawie :)
Będąc na targu ciągle zapominam kupić foremek na babeczki … ale nawet mimo ich braku mieć dobry przepis to podstawa:) … a smalec mnie nie przeraża:)
Wyglądają idealnie :)
Mi się nigdy babeczek nie chce piec…
Dziekuje :)
Kiedys tez myslalam tak ja Ty ale po tym przepisie cofam te slowa i od dzis uwielbiam je robic. Pozdrawiam
Swietne! Dobry przepis to podstwawa :)