Znajdź swój przepis

Babeczki z budyniem i owocami

12 czerwca, 2015

Babeczki z budyniem i owocami najlepiej smakują z owocami sezonowymi. Połączenie babeczek, budyniu i owoców to idealny sposób na przygotowanie szybkiego deseru.

Babeczki spokojnie możesz przygotować kilka dni wcześniej np. upieczone zamrażając lub przygotować ciasto i przed spotkaniem tylko je upiec. Domowy budyń w lodówce spokojnie można przetrzymać do 2 dni.

Owoce do babeczek właściwie możesz dodać każde, nie ma tutaj ograniczeń i warto, abyś zdała się na swój smak i gust.

Gotowe babeczki z budyniem i owocami możesz także posypać startą na tarce białą czekoladą, wzbogaci smak i sprawi, że deser będzie jeszcze smaczniejszy.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na babeczki.

kruche babeczki

BABECZKI Z BUDYNIEM I OWOCAMI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek

  • 250 g maki tortowej
  • 100 g masła
  • 20 g smalcu
  • 2 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • laska wanilii (opcjonalnie)

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • ok. 300 g truskawek lub innych owoców

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki, smalec, żółtka, sól oraz cukier waniliowy. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Można też wszystko włożyć do malaksera i posiekać, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Ciasto przekładamy na folię spożywczą i tworzymy kulkę. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie foremki wylepiamy dosyć cienko ciastem. Nakłuwamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 12 min do lekkiego zarumienienia. Babeczki prosto z piekarnika lekko upuszczamy i wykładamy jeszcze gorące. Zostawiamy do wystudzenia.

1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydrążamy nożem. Ziarenka wanilii przekładamy do mleka. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkiem oraz przesianymi mąkami. Gorące mleko zestawiamy z ognia i energicznie mieszając wlewamy mieszankę z zimnego mleka. Ponownie przekładamy na ogień, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Babeczki napełniamy budyniem i dekorujemy truskawkami lub owocami.

kruche babeczki z budyniem  kruche babeczki

     kruche babeczki

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można bez smalcu?

    1. Tak, ale zastąp masłem :)

  2. Czy foremki trzeba czymś natłuścić? Kiedyś robiłam podobne i wszystko mi się przylepiło

    1. aneta Autor says:

      Ja wyciągam gorące z foremek i nie natłuszczam :)

  3. Czy takim budyniem mogę przełożyć ciasteczka? Masa nie będzie za rzadka?

    1. Ilovebake says:

      Niestety będzie za rzadka, ale możesz dodać więcej mąki i wtedy masa będzie gęsta.

    2. Może doradziłaby mi pani jakim kremem mogę przełożyć ciasteczka?

  4. Kiedy dodajemy masło?

    1. Ilovebake says:

      juz poprawilam :)

    2. Dzięki :D

  5. Świat W. says:

    Wprost uwielbiam takie babeczki. Proste i przepyszne. I takie piękne zdjęcia :)

  6. Takie proste, a jakie pyszne :) I niesamowicie efektowne!

  7. A maselko kiedy dodajemy? Juz do budyniu chlodnego? Uwielbiam Pani przepisy – i pieke razem z Pania!! <3

    1. Ilovebake says:

      Za

  8. O boże…. rewelacyjny przepis… Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przykombinowała … :) W
    1/3 mąki zamieniłam na krupczatkę…a żółtka dodałam ugotowane… Niewiele brakowało a nie miałabym już czego nadziewać… PYSZNE !!!!!

  9. Delicious T. says:

    boskie <3 uwielbiam tarteletki :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij