Babeczki z budyniem i owocami najlepiej smakują z owocami sezonowymi. Połączenie babeczek, budyniu i owoców to idealny sposób na przygotowanie szybkiego deseru.
Babeczki spokojnie możesz przygotować kilka dni wcześniej np. upieczone zamrażając lub przygotować ciasto i przed spotkaniem tylko je upiec. Domowy budyń w lodówce spokojnie można przetrzymać do 2 dni.
Owoce do babeczek właściwie możesz dodać każde, nie ma tutaj ograniczeń i warto, abyś zdała się na swój smak i gust.
Gotowe babeczki z budyniem i owocami możesz także posypać startą na tarce białą czekoladą, wzbogaci smak i sprawi, że deser będzie jeszcze smaczniejszy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepis na babeczki.
BABECZKI Z BUDYNIEM I OWOCAMI
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek
- 250 g maki tortowej
- 100 g masła
- 20 g smalcu
- 2 żółtka
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA DOMOWY BUDYŃ:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła lub margaryny
- laska wanilii (opcjonalnie)
DODATKOWO:
- ok. 300 g truskawek lub innych owoców
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem do miseczki. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki, smalec, żółtka, sól oraz cukier waniliowy. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Można też wszystko włożyć do malaksera i posiekać, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Ciasto przekładamy na folię spożywczą i tworzymy kulkę. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie foremki wylepiamy dosyć cienko ciastem. Nakłuwamy i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 12 min do lekkiego zarumienienia. Babeczki prosto z piekarnika lekko upuszczamy i wykładamy jeszcze gorące. Zostawiamy do wystudzenia.
1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy razem z cukrem, laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydrążamy nożem. Ziarenka wanilii przekładamy do mleka. Pozostałe mleko dokładnie mieszamy z żółtkiem oraz przesianymi mąkami. Gorące mleko zestawiamy z ognia i energicznie mieszając wlewamy mieszankę z zimnego mleka. Ponownie przekładamy na ogień, cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Na koniec dodajemy łyżkę masła i mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Babeczki napełniamy budyniem i dekorujemy truskawkami lub owocami.
Czy można bez smalcu?
Tak, ale zastąp masłem :)
Czy foremki trzeba czymś natłuścić? Kiedyś robiłam podobne i wszystko mi się przylepiło
Ja wyciągam gorące z foremek i nie natłuszczam :)
Czy takim budyniem mogę przełożyć ciasteczka? Masa nie będzie za rzadka?
Niestety będzie za rzadka, ale możesz dodać więcej mąki i wtedy masa będzie gęsta.
Może doradziłaby mi pani jakim kremem mogę przełożyć ciasteczka?
Kilka przykładów z bloga :)
https://ilovebake.pl/2012/09/06/bourbonki-przepis/
https://ilovebake.pl/2012/12/31/orzeszki-nadziewane-przepis/
https://ilovebake.pl/2013/12/19/ciastka-brzoskwinie-przepis/
https://ilovebake.pl/2012/11/05/kruche-ciastka-z-lemon-curd-przepis/
Kiedy dodajemy masło?
juz poprawilam :)
Dzięki :D
Wprost uwielbiam takie babeczki. Proste i przepyszne. I takie piękne zdjęcia :)
Takie proste, a jakie pyszne :) I niesamowicie efektowne!
A maselko kiedy dodajemy? Juz do budyniu chlodnego? Uwielbiam Pani przepisy – i pieke razem z Pania!! <3
Za
O boże…. rewelacyjny przepis… Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przykombinowała … :) W
1/3 mąki zamieniłam na krupczatkę…a żółtka dodałam ugotowane… Niewiele brakowało a nie miałabym już czego nadziewać… PYSZNE !!!!!
boskie <3 uwielbiam tarteletki :)