Tarta z truskawkami i kremem jogurtowym to hit tego lata. Chrupiący spód z kruchego ciasta, leciutki krem i świeże owoce.
Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej, będzie jeszcze lepiej schłodzone i ładnie da się rozwałkować.
Latem ciasto kruche wykonujemy bardzo szybko, aby nie ogrzać za mocno ciasta, które wtedy stanie się twarde zamiast chrupiące. Polecam sposób, który czasami stosuje: na godzinę przed przygotowaniem ciasta chłodzę miskę, w której ciasto będę zagniatać.
Krem jogurty ze śmietanką jest leciutki jak chmurka, delikatny i puszysty. Lekko słodki świetnie współgra z pysznymi truskawkami.
Ten przepis i to połączenie jest moim odkryciem. Uwielbiam.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM
![tarta z truskawkami](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2023/06/tarta-z-truskawkami-i-kremem-5.jpg)
TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 250 g mąki tortowej
- 2 zimne żółtka (rozmiar L)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 150 g zimnego masła
- szczypta soli
KREM JOGURTOWY
- 300 g jogurtu naturalnego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- ok. 300 g truskawek
- wiórki kokosowe do obsypania wierzchu
PRZYGOTOWANIE:
Formę na tartę o średnicy ok. 24 – 26 cm smarujemy lekko masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszką manną (możesz ten etap pominąć).
Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem i solą, następnie dodajemy żółtka, zimną wodę oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe formujemy w płaski placek, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy placek większy od formy. Nakładamy na formę dociskając lekko boki. Ponownie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i powoli wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Śmietankę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy na ostudzony spód tarty i wkładamy do lodówki na minimum 1 – 2 godziny. Po tym czasie dekorujemy kawałkami owoców i wiórkami kokosowymi.
![tarta z truskawkami i kremem](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2023/06/tarta-z-truskawkami-i-kremem-1.jpg)
![tarta z truskawkami i kremem](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2023/06/tarta-z-truskawkami-i-kremem-3.jpg)
![tarta z truskawkami](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2023/06/tarta-z-truskawkami-i-kremem-2.jpg)