Znajdź swój przepis

Tarta z truskawkami i kremem

23 czerwca, 2023

Tarta z truskawkami i kremem jogurtowym to hit tego lata. Chrupiący spód z kruchego ciasta, leciutki krem i świeże owoce.

Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej, będzie jeszcze lepiej schłodzone i ładnie da się rozwałkować.

Latem ciasto kruche wykonujemy bardzo szybko, aby nie ogrzać za mocno ciasta, które wtedy stanie się twarde zamiast chrupiące. Polecam sposób, który czasami stosuje: na godzinę przed przygotowaniem ciasta chłodzę miskę, w której ciasto będę zagniatać.

Krem jogurty ze śmietanką jest leciutki jak chmurka, delikatny i puszysty. Lekko słodki świetnie współgra z pysznymi truskawkami.

Ten przepis i to połączenie jest moim odkryciem. Uwielbiam.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

TARTA Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM

TARTA PTYSIOWA Z JAGODAMI

TARTA Z MASCARPONE I OWOCAMI

tarta z truskawkami

TARTA Z TRUSKAWKAMI I KREMEM

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 zimne żółtka (rozmiar L)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli

KREM JOGURTOWY

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO

  • ok. 300 g truskawek
  • wiórki kokosowe do obsypania wierzchu

PRZYGOTOWANIE:

Formę na tartę o średnicy ok. 24 – 26 cm smarujemy lekko masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszką manną (możesz ten etap pominąć).
Mąkę mieszamy razem z cukrem pudrem i solą, następnie dodajemy żółtka, zimną wodę oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe formujemy w płaski placek, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy placek większy od formy. Nakładamy na formę dociskając lekko boki. Ponownie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przed pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i powoli wlewamy niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Śmietankę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy do masy i delikatnie mieszamy tylko do połączenia. Wykładamy na ostudzony spód tarty i wkładamy do lodówki na minimum 1 – 2 godziny. Po tym czasie dekorujemy kawałkami owoców i wiórkami kokosowymi.

tarta z truskawkami i kremem
tarta z truskawkami i kremem
tarta z truskawkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x