Lekka tarta ptysiowa z jagodami i kremem mascarpone. Tarta na bazie ciasta parzonego jak na karpatkę, leciutki krem i świeże owoce, czyli szybki deser letni.
Ciasto parzone na tartę jest lekkie, delikatne i ma identyczną konsystencję jak na ptysie i karpatkę.
Doskonale współgra z kremem mascarpone i lekko kwaśnymi jagodami.
Tartę najlepiej wykonać tuż przed podaniem, ponieważ ciasto parzone jest najlepsze zaraz po upieczeniu.
Tarta ptysiowa z jagodami to ciekawa propozycja na niestandardowy spód zamiast ciasta kruchego.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA PTYSIOWA Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:
- 65 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 200-300 g jagód
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło
przekładamy
do
rondelka
i
zalewamy
wodą.
Podgrzewamy
do
rozpuszczenia
i
zagotowania.
Następnie
dodajemy
sól
oraz
przesianą
mąkę.
Szybko
mieszamy,
aż
uzyskamy
jednolite
i
gładkie
ciasto.
Powinno
odchodzić
od
ścianek
garnuszka.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Następnie
dodajemy
proszek
do
pieczenia
i
jajka
i
miksujemy
do
połączenia.
Formę
na
tartę
o
średnicy
26-28
cm
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
ciasto
na
spód
i
boki.
Pieczemy
w
temp.
200
C
przez
około
15-20
min.
do
zarumienienia.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
bardzo
gęsty
krem.
Pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
wykładamy
do
środka
tarty.
Obsypujemy
wierzch
jagodami.
Komentarze