Lekka tarta ptysiowa z jagodami i kremem mascarpone. Tarta na bazie ciasta parzonego jak na karpatkę, leciutki krem i świeże owoce, czyli szybki deser letni.
Ciasto parzone na tartę jest lekkie, delikatne i ma identyczną konsystencję jak na ptysie i karpatkę.
Doskonale współgra z kremem mascarpone i lekko kwaśnymi jagodami.
Tartę najlepiej wykonać tuż przed podaniem, ponieważ ciasto parzone jest najlepsze zaraz po upieczeniu.
Tarta ptysiowa z jagodami to ciekawa propozycja na niestandardowy spód zamiast ciasta kruchego.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na tarty.
TARTA PTYSIOWA Z JAGODAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO PARZONE:
- 65 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 200-300 g jagód
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Masło przekładamy do rondelka i zalewamy wodą. Podgrzewamy do rozpuszczenia i zagotowania. Następnie dodajemy sól oraz przesianą mąkę. Szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolite i gładkie ciasto. Powinno odchodzić od ścianek garnuszka. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i jajka i miksujemy do połączenia. Formę na tartę o średnicy 26-28 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy ciasto na spód i boki. Pieczemy w temp. 200 C przez około 15-20 min. do zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na bardzo gęsty krem. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i wykładamy do środka tarty. Obsypujemy wierzch jagodami.