Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym o niesamowicie czekoladowym smaku z pyszną warstwą orzechową. Wilgotne, lekkie i proste w przygotowaniu.
Babeczki są intensywne w smaku, a zarazem puszyste i lekkie. Mocno czekoladowe z przepyszną warstwą zapieczonego masła orzechowe.
Cudowne muffinki, które są doskonałe również z dodatkiem owoców w środku np. wiśni, malin lub borówek.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 10 – 12 muffinek
CIASTO CZEKOLADOWE NA MUFFINKI
- 240 g mąki tortowej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 250 ml maślanki o temp. pokojowej
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 80 ml oleju rzepakowego
- 3 – 4 łyżki masła orzechowego*
PRZYGOTOWANIE:
* jeśli masło jest gęste wystarczy dodać do niego 1- 2 łyżki oleju i wymieszać.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy trzepaczką do połączenia. Wlewamy maślankę, olej, dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotek. Na wierzch wykładamy po łyżeczce masła orzechowego i wykałaczką robimy na wierzchu fikuśne kształty. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
Masło orzechowe 100% czy słodzone ?
Masło orzechowe bez cukru :)