Znajdź swój przepis

Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym

24 kwietnia, 2024

Muffinki czekoladowe z masłem orzechowym o niesamowicie czekoladowym smaku z pyszną warstwą orzechową. Wilgotne, lekkie i proste w przygotowaniu.

Babeczki są intensywne w smaku, a zarazem puszyste i lekkie. Mocno czekoladowe z przepyszną warstwą zapieczonego masła orzechowe.

Cudowne muffinki, które są doskonałe również z dodatkiem owoców w środku np. wiśni, malin lub borówek.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

MUFFINKI CZEKOLADOWE BEZ MĄKI

muffinki czekoladowe z masłem orzechowym

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10 – 12 muffinek

CIASTO CZEKOLADOWE NA MUFFINKI

  • 240 g mąki tortowej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 ml maślanki o temp. pokojowej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 3 – 4 łyżki masła orzechowego*

PRZYGOTOWANIE:

* jeśli masło jest gęste wystarczy dodać do niego 1- 2 łyżki oleju i wymieszać.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy trzepaczką do połączenia. Wlewamy maślankę, olej, dodajemy jajka i mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotek. Na wierzch wykładamy po łyżeczce masła orzechowego i wykałaczką robimy na wierzchu fikuśne kształty. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.

muffinki czekoladowe z masłem orzechowym
muffinki czekoladowe z masłem orzechowym
muffinki czekoladowe

Dołącz do dyskusji

  1. Nisandei says:

    Masło orzechowe 100% czy słodzone ?

    1. Masło orzechowe bez cukru :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x