Makowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto podawane Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową oraz słodki lukier tworzy przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, szczególnie przygotowanie masy makowej, ale dla takiego efektu i smaku warto je wykonać. Makowiec na kruchym spodzie wykonałam w takiej wersji pierwszy raz i na pewno wykonam je w przyszłym jako stały element świątecznego menu. Według mnie jego smak jest najlepszy wśród wszystkich ciast z makiem.
Kruche ciasto wykonujemy w tradycyjny sposób bez żadnych udziwnień. Jeśli chcesz, aby ciasto było bardziej kruche możesz dodać jeszcze dwa żółtka, ale według mnie nie jest to potrzebne. Ciasto wychodzi delikatne, kruche i pięknie upieczone. Dodałam pomiędzy masę makową a ciasto troszkę kaszy manny, aby nie chłonęło wilgoci.
Masę makową warto wykonać w domu, ponieważ nadaje cały smak dla ciasta. Jeśli nie masz maszynki do mielenia w dużych sklepach znajdziesz mak już zmielony. Wystarczy go zalać ciepłą wodą, odsączyć i postępować jak z ty zmielonym. Jest to duże ułatwienie pracy.
Makowiec na kruchym spodzie możesz upiec w wersji, gdzie kruche ciasto jest tylko pod masą makową. Wybór należy do ciebie, a obie wersje będą równie dobre.
Ten makowiec to perełka wśród ciasta i moja propozycja na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia.
Uwaga: u mnie ciasto wyszło dosyć wysokie, ale użyłam blaszki 24×24 cm.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem i makowce.
MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 350 g mąki tortowej
- 100 g cukru pudru
- 250 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 400 g maku
- 100 g masła
- 50 g mąki tortowej
- 5 jajek
- 1 1/3 szklanka cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub aromatu
- dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy)
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:
- 4 łyżki kaszy manny
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Formę o wym. 24×24 lub większą wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy kawałkiem ciasta i wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180C. Drugi kawałek owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru płynu i trzykrotnie mielimy. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy po łyżce zmielonego maku i cały czas miksujemy na małych obrotach miksera. Następnie dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę, kakao oraz ekstrakt migdałowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą makową. Na koniec dodajemy bakalie.
Podpieczony blat oprószamy 2 łyżkami kaszy manny, wykładamy masę makową. Wierzch oprószamy kaszką manną. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykładamy delikatnie na masę makową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez ok. 1 godz. Po upieczeniu studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
Cukier puder przesiewamy dodajemy wodę oraz sok z cytryny, mieszamy. Polewamy lukrem wierzch ciasta i dowolnie dekorujemy (u mnie ziarna maku i kandyzowana skórka pomarańczowa).
Najlepszy makowiec jaki w życiu jadłam ! Ciężki, wilgotny i smak jakiś taki lepszy niż w innych makowcach może to dzięki kakao?
Makowiec jest przepyszny. Dziękuję za przepis 🙂
Bardzo dziękuję za komentarz :)
Makowiec przepyszny. Robiłam pierwszy raz makowiec w moim życiu i właśnie z tego przepisu. Jest idealny- wilgotny, mało słodki i ma dużo maku a ciasto jest faktycznie delikatne i kruche. Polecam!
Upieklam. To najlepszy makowiec. Przepychota. Dobrze się kroi. Nie jest suchy. POLECAM
A jak zrobić mak jak mam kupiony mielony?- gotować czy zaparzyć czy jak to się robi?
Wystarczy zalać wrzątkiem, odcedzić i dalej postępować zgodnie z przepisem :)
Witam. Czy do przygotowania masy makowej można użyć suchego maku mielonego i w jakiej ilości? Niestety nie posiadam maszynki do mielenia.
Użyj takiej samej ilości i wzbogaca bakaliami :)
Dziękuje
Dzień dobry,
Zależy mi na wilgotności masy makowej. Jaka wychodzi z tego przepisu? Bardziej wilgotna czy raczej sucha? Makowiec będę robić pierwszy raz stąd moje poszukiwania wśród przepisów. Co nam daje dodanie kakaa do masy makowej?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Masa jest raczej wilgotna, natomiast kakao dla koloru :)
Makowiec wyszedł przepyszny!!
Dziękuję za odpowiedź:)
Ciasto jest przepyszne. Dziękuję za przepis :-)
tak :)
Witam :) czy może być masa makowa gotowa? Jak należy postępować w jej przypadku przy tym cieście?
Pozdrawiam :) kompletny laik w pieczeniu :)
do gotowej warto dodac 2 białka ubite :) i dalej postepowac tak samo :)
Czy ubijamy białka czy żółtka na masę makową? Napisała pani 5 jajek ale nie wiadomo co ubijać ;)
W przepisie jest opisane