Ciasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą mleczną, kajmakiem i czekoladą. Przepyszne, słodkie i do tego szybkie do zrobienia.
Krem na bazie masła i mleka w proszku jest słodziutki, delikatny i mleczny. Ciasto przekładane jest kilkukrotnie herbatnikami. Orzeszki podprażone na patelni mają fajny smak i aromat. Do polewy użyłam czekolady deserowej, ale możesz użyć pół na pół mlecznej i deserowej lub gorzkiej. Każdy z nim będzie smacznym dopełnieniem ciasta.
Ciasto Maxi King najlepiej wykonać 1-2 dni przed podaniem, aby herbatniki miały czas zmięknąć pod wpływem masy.
Szczególnie polecam dla osób, które uwielbiają mocne słodkie ciasta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO MAXI KING
SKŁADNIKI NA MLECZNY KREM:
- 250 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 szklanki mleka w proszku
- 250 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g czekolady deserowej
- 80 ml śmietanki kremówki
DODATKOWO:
- 1 puszka masy kajmakowej
- 100 g orzeszków ziemnych
- 2 paczki herbatników maślanych
- 1 paczka herbatników kakaowych
Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie razem z cukrami. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i studzimy. Miękkie masło przez chwilę miksujemy. Następnie dodajemy naprzemiennie ostudzone mleko oraz przesiane mleko w proszku w niewielkich porcjach. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki maślane i wykładamy połowę masy mlecznej. Układamy kolejną warstwę herbatników i lekko podgrzaną masę kajmakową. Ponownie herbatniki i masa maślana. Na koniec układamy herbatniki kakaowe i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Orzeszki wykładamy na herbatniki, następnie polewamy czekoladą i wyrównujemy. Wkładamy na 30 min do lodówki. Przed podaniem warto wyciągnąć ciasto na około 15 min, będzie się łatwiej kroiło.
Ja zrobię dzis ale nie dodam cukru do masy
Pyszne ciasto tylko dla tych co naprawde lubią słodkie a my z rodziną baaaaardzo takie lubimy polecam
Wszystko wygląda ładnie, ale niestety to ciasto jest tak słodkie, ze jeść się go nie da. Przekombinowane, że tak powiem
Smietana kremowka ma byc 36% czy 30%?
30% :)
Witam, czy na formę 21×25,5 cm lub formę 23x27cm mam podwoić składniki lub dodać o 1,5 więcej ?