Znajdź swój przepis

Ciasteczka róże

29 marca, 2018

Ciasteczka róże to przepyszne, kruche i słodziutkie ciasteczka formowane w kształcie róży. Pomimo tego, że wyglądają na dość skomplikowane to przepis jest bardzo proste i szybki w przygotowaniu. Na końcu znajdziesz zdjęcia z wykonania krok po kroku.

Ciasteczka różyczki formujemy poprzez zwijanie okrągłych płatków ciasta w rulonik. Przecinamy środek i uzyskujemy dwa ciasteczka w kształcie róży.

Pieczenie ciasteczek to już nieco bardziej skomplikowany proces. Początkowo pieczemy wysokiej temperaturze, aby jak najmniej zaczęły się rozwijać. Natomiast później zmniejszamy i wypiekamy, aż będą zarumienione i wypieczone w środku. Jeśli ciasteczka będą się zbyt mocno rumienić wystarczy na wierzch położyć folię aluminiowa. Podczas pieczenia warto mieć na nie oko.

Gotowe ciasteczka dodatkowo obtoczyłam w drobnym cukrze przez co zyskały jeszcze bardziej na słodkim smaku.

REKLAMA:

Ciasteczka róże będą pięknie wyglądały na świątecznym stole, ale równie dobrze sprawdzą się do herbaty lub kawy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka kruche.

ciasteczka różyczki

CIASTECZKA RÓŻE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek

  • 300 g mąki tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka, zimne
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • cukier kryształ rozdrobniony do obtoczenia

Masło, żółtka oraz woda powinny być zimne (najlepiej prosto z lodówki). Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, ekstrakt oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Jedno kółeczko kładziemy na blat i nakładamy na niego drugi krążek (mniej więcej gdzieś w połowie), następnie trzeci i czwarty. Zaczynając od pierwszego zwijamy płatki w rulonik. Na środku przecinamy nożem i układamy na blaszce przecięciem do dołu. Postępujemy dokładnie tak samo z całym ciastem, aż do wykorzystania wszystkich kółeczek (układając zawsze po cztery). Blaszkę z ciasteczkami owijamy folią i wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 C i wkładamy ciasteczka na 5 min. Następnie zmniejszamy temp. do 190 C i podpiekamy przez około 15 min. Jeśli ciasteczka zbyt mocno się rumienią można na wierzch położyć folię aluminiową. Powinny być zarumienione i upieczone wewnątrz. Studzimy i obtaczamy w drobnym cukrze (ja zmieliłam cukier kryształ w malakserze).

ciasteczka różyczki ciasteczka różyczki

ciasteczka różyczki ciasteczka różyczkiciasteczka-róże-0

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne ciasteczka????

  2. Wypiek jak najbardziej udany! ???? https://uploads.disquscdn.com/images/c4cd4685f91ac1e3aaf42e3f46e203f1bd873c68b058e6727fbeed88f6f4d846.jpg Ciasteczka prezentują się pięknie! ???? Wyszły przyjemnie kruche i słodkie. Po prostu palce lizać! Następnym razem podwoję porcję, bo ledwo co upieczone, a już różyczki znikają w zawrotnym tempie. ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij