Ciasteczka róże to przepyszne, kruche i słodziutkie ciasteczka formowane w kształcie róży. Pomimo tego, że wyglądają na dość skomplikowane to przepis jest bardzo proste i szybki w przygotowaniu. Na końcu znajdziesz zdjęcia z wykonania krok po kroku.
Ciasteczka różyczki formujemy poprzez zwijanie okrągłych płatków ciasta w rulonik. Przecinamy środek i uzyskujemy dwa ciasteczka w kształcie róży.
Pieczenie ciasteczek to już nieco bardziej skomplikowany proces. Początkowo pieczemy wysokiej temperaturze, aby jak najmniej zaczęły się rozwijać. Natomiast później zmniejszamy i wypiekamy, aż będą zarumienione i wypieczone w środku. Jeśli ciasteczka będą się zbyt mocno rumienić wystarczy na wierzch położyć folię aluminiowa. Podczas pieczenia warto mieć na nie oko.
Gotowe ciasteczka dodatkowo obtoczyłam w drobnym cukrze przez co zyskały jeszcze bardziej na słodkim smaku.
Ciasteczka róże będą pięknie wyglądały na świątecznym stole, ale równie dobrze sprawdzą się do herbaty lub kawy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka kruche.
CIASTECZKA RÓŻE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek
- 300 g mąki tortowej
- 80 g cukru pudru
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka, zimne
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
DODATKOWO:
- cukier kryształ rozdrobniony do obtoczenia
Masło, żółtka oraz woda powinny być zimne (najlepiej prosto z lodówki). Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy sól, ekstrakt oraz kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 2-3 mm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy krążki. Jedno kółeczko kładziemy na blat i nakładamy na niego drugi krążek (mniej więcej gdzieś w połowie), następnie trzeci i czwarty. Zaczynając od pierwszego zwijamy płatki w rulonik. Na środku przecinamy nożem i układamy na blaszce przecięciem do dołu. Postępujemy dokładnie tak samo z całym ciastem, aż do wykorzystania wszystkich kółeczek (układając zawsze po cztery). Blaszkę z ciasteczkami owijamy folią i wkładamy na 1 godz. do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 C i wkładamy ciasteczka na 5 min. Następnie zmniejszamy temp. do 190 C i podpiekamy przez około 15 min. Jeśli ciasteczka zbyt mocno się rumienią można na wierzch położyć folię aluminiową. Powinny być zarumienione i upieczone wewnątrz. Studzimy i obtaczamy w drobnym cukrze (ja zmieliłam cukier kryształ w malakserze).
Przepyszne ciasteczka????
Wypiek jak najbardziej udany! ???? https://uploads.disquscdn.com/images/c4cd4685f91ac1e3aaf42e3f46e203f1bd873c68b058e6727fbeed88f6f4d846.jpg Ciasteczka prezentują się pięknie! ???? Wyszły przyjemnie kruche i słodkie. Po prostu palce lizać! Następnym razem podwoję porcję, bo ledwo co upieczone, a już różyczki znikają w zawrotnym tempie. ????
:)