Kruche ciasteczka wielkanocne udekorowane kolorowym lukrem. Ciasteczka są maślane, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Doskonałe na świąteczny stół.
Ciasteczka wielkanocne są bardzo proste do zrobienia i wystarczy kilka składników. Mąka krupczatka nadaje jeszcze większej kruchości i delikatności ciastu. Natomiast jeśli nie możesz jej kupić możesz zamiennie dodać zwykłą mąkę pszenną.
Lukier wykonałam na bazie białka i cukru pudru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi. Kolory możesz dowolnie wybierać i dodać do lukru swoje ulubione. Ja użyłam barwnika sypkiego, który wcześniej trzeba rozcieńczyć w odrobinie wody. Natomiast jeśli używasz w żelu możesz od razu dodać do lukru.
Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci. Ciasteczka wielkanocne to przepyszny i do tego śliczny sposób na udekorowanie stołu świątecznego.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.
CIASTECZKA WIELKANOCNE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: około 2-3 blaszek
- 200 g mąki tortowej
- 100 g mąki krupczatki
- 200 g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
DODATKOWO:
- barwniki: różowy, zielony i żółty (opcjonalnie)
Masło i żółtka powinny być prosto z lodówki. Mąki przesiewamy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki masła i siekamy siekaczką do ciasta kruchego lub nożem. Następnie dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na kilkumilimetrowy placek. Foremkami do ciasteczek wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 10-15 min. do lekkiego zarumienienia.
Białko ucieramy razem z cukrem pudrem na gęstą, jednolitą (bez grudek), ale płynną konsystencję. Dzielimy na trzy większe części i jedną mniejszą do wykonania kropeczek na ciasteczkach. Do trzech miseczek dodajemy barwniki (u mnie zielony, żółty i różowy). Lukier przełożyłam do sztywnego woreczka foliowego i lekko ścięłam róg. Dekorowałam ciasteczka zaczynając od brzegów, następnie je wypełniałam dosyć dużą ilością lukru w kolorze. Na koniec gdy lukier stężał wykonywałam na każdym kropeczki białym lukrem. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Jak flugo ubijać białka?Żeby nie były zbyt sztywne,jak na beze.
Ok. 5 minut
Te ciastka to hit! Pierwszego dnia średnio mi smakowały ale następnego dnia, jak poleżały w lodówce z lukrem były rewelacyjne. W Święta rozeszły się bardzo szybko, żałowałam że zrobiłam z jednej porcji. Wszyscy byli zachwyceni, oczywiście z dziećmi na czele ????
Czy zamiast mąki krupczatki może być mąka ziemniaczana? Jeśli tak to ile jej dać ?
po prostu zamien krupczatke na zwykla tortowa :)
Jak długo można przechowywać te ciasteczka w pojemniku?
około tygodnia :)
Jak długo można przechowywać w pojemniku? :)
z dekoracją przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku około tygodnia
:):):)
Witam, jak zmienić proporcje jeśli pominę mąkę krupczatkę?
Zamiennie dodaj mąkę zwykłą :)