Znajdź swój przepis

Ciasteczka wielkanocne

27 marca, 2018

Kruche ciasteczka wielkanocne udekorowane kolorowym lukrem. Ciasteczka są maślane, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Doskonałe na świąteczny stół.

Ciasteczka wielkanocne są bardzo proste do zrobienia i wystarczy kilka składników. Mąka krupczatka nadaje jeszcze większej kruchości i delikatności ciastu. Natomiast jeśli nie możesz jej kupić możesz zamiennie dodać zwykłą mąkę pszenną.

Lukier wykonałam na bazie białka i cukru pudru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi. Kolory możesz dowolnie wybierać i dodać do lukru swoje ulubione. Ja użyłam barwnika sypkiego, który wcześniej trzeba rozcieńczyć w odrobinie wody. Natomiast jeśli używasz w żelu możesz od razu dodać do lukru.

Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku, aby nie chłonęły wilgoci. Ciasteczka wielkanocne to przepyszny i do tego śliczny sposób na udekorowanie stołu świątecznego.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Wielkanoc.

ciastka wielkanocne

CIASTECZKA WIELKANOCNE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: około 2-3 blaszek

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 200 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 2 białka
  • 2 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • barwniki: różowy, zielony i żółty (opcjonalnie)

Masło i żółtka powinny być prosto z lodówki. Mąki przesiewamy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy sól, cukier waniliowy oraz kawałki masła i siekamy siekaczką do ciasta kruchego lub nożem. Następnie dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na kilkumilimetrowy placek. Foremkami do ciasteczek wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 10-15 min. do lekkiego zarumienienia.
Białko ucieramy razem z cukrem pudrem na gęstą, jednolitą (bez grudek), ale płynną konsystencję. Dzielimy na trzy większe części i jedną mniejszą do wykonania kropeczek na ciasteczkach. Do trzech miseczek dodajemy barwniki (u mnie zielony, żółty i różowy). Lukier przełożyłam do sztywnego woreczka foliowego i lekko ścięłam róg. Dekorowałam ciasteczka zaczynając od brzegów, następnie je wypełniałam dosyć dużą ilością lukru w kolorze. Na koniec gdy lukier stężał wykonywałam na każdym kropeczki białym lukrem. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku.

ciastka wielkanocne ciastka wielkanocne

ciastka wielkanocne ciastka wielkanocne ciastka wielkanocne ciastka wielkanocne

Dołącz do dyskusji

  1. Jak flugo ubijać białka?Żeby nie były zbyt sztywne,jak na beze.

  2. Te ciastka to hit! Pierwszego dnia średnio mi smakowały ale następnego dnia, jak poleżały w lodówce z lukrem były rewelacyjne. W Święta rozeszły się bardzo szybko, żałowałam że zrobiłam z jednej porcji. Wszyscy byli zachwyceni, oczywiście z dziećmi na czele ????

  3. Czy zamiast mąki krupczatki może być mąka ziemniaczana? Jeśli tak to ile jej dać ?

    1. aneta Autor says:

      po prostu zamien krupczatke na zwykla tortowa :)

  4. Agnieszka says:

    Jak długo można przechowywać te ciasteczka w pojemniku?

    1. aneta Autor says:

      około tygodnia :)

  5. Jak długo można przechowywać w pojemniku? :)

    1. aneta Autor says:

      z dekoracją przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku około tygodnia

  6. Witam, jak zmienić proporcje jeśli pominę mąkę krupczatkę?

    1. aneta Autor says:

      Zamiennie dodaj mąkę zwykłą :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij