Ciastka brookies to połączenie maślanych ciastek z jednej strony, natomiast z drugiej ciasteczek brownie. Bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie. Przepyszne połączenie dwóch smaków.
Wykonanie jest ich bardzo proste. Przygotowujemy jedno ciasto, dzielimy na dwie części z czego do jednej dodajemy kakao. Dwie kuleczki z obu ciast łączymy w jedno i pieczemy.
Wychodzą przepyszne ciasteczka o dwóch smakach. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem ciasteczek maślanych oraz o smaku brownie.
Warstwa jasna ma słodki, maślany smak o waniliowym zapachu. Natomiast strona brownie jest już bardziej wilgotna, mocniejsza o kakaowym smaku.
Ciasteczka brookies nie wymagają od Ciebie zbyt dużych umiejętności kulinarnych. Po upieczeniu mogą być przechowywane nawet do 2 tyg. w szczelnym pojemniku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
CIASTKA BROOKIES
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 1 blaszka ciastek
- 115 g masła, temp. pokojowa
- 1 szklanka mąki tortowej + 2 łyżki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 łyżka kakao, czubata
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy jajko, żółtko oraz wanilię, miksujemy około 2 minut. Od razu do ciasta przesiewamy 1 szklankę mąki, proszek, sodę oraz dodajemy sól. Wszystko razem miksujemy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki i miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę. Następnie za pomocą małej łyżeczki nabieramy jasną oraz ciemną część i lekko zwilżonymi dłońmi formujemy w kuleczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dosyć sporych odstępach od siebie. Każdą kuleczkę spłaszczamy dłonią na grubość około 0,5-1 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. studzimy na kratce przez 10 in, następnie przekładamy do szczelnej puszki.
W przepisie jest 1 szklanka maki + 2 lyzki a w opisie wykonania 1 i 1/2 szklanki maki. Ile jest potrzebne ostatecznie? Nie liczac tych 2 dodatkowych lyzek kt. dodajemy na koncu?
1 szklanka + 2 łyżki :)
Super pomysł ;) Chętnie bym takich spróbowała ;)
Piękne! :) Ciekawy pomysł na połączenie 2 smaków :)