Ciasto z wiśniami i budyniową pianką jest leciutkie i pełne owoców. Ciasto kruche z duża ilością żółtek jest bardzo delikatne i kruchutkie. Świeże wiśnie są soczyste i nadają wspaniałego smaku i lekkiej kwaśności. Do tego wszystkiego pianka na bazie białek połączona z budyniem i olejem. Całość tworzy wspaniałe ciasto z wiśniami i w sezonie jest świetnym słodkim akcentem.
Rok temu robiłam ciasto ucierane z wiśniami, które jest bardzo proste w wykonaniu i szybkie. Tutaj pomimo prostoty trzeba na efekt trochę dłużej poczekać.
Ciasto z wiśniami z tego przepisu uwielbiam i muszę przyznać, że wszyscy domownicy jedli je z wielkim apetytem. Bardzo podobne jest do ciasta w wersji z malinami. Ciasto z wiśniami jest wcale nie gorsze i warto je wypróbować w sezonie.
Ciasto kruche podczas upalnych dni należy bardzo szybko zagnieść. Za długie wyrabianie może spowodować, że ciasto będzie twarde i nie będzie kruche.
Do ciasta użyłam 500 g wiśnie, ale możesz dać więcej w zależności jak bardzo owocowe ciasto lubisz.
Ciasto z wiśniami uwielbiam i jest to kolejny wypiek latem, który mogę na pewno polecać.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z wiśniami.
CIASTO Z WIŚNIAMI:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 1/2 szklanki oleju
DODATKOWO:
- 500 g wiśni, wydrylowanych
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki cukru
- cukier puder do oprószenia
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia
i
cukrem
pudrem
do
dużej
miski
lub
na
stolicę.
Zimne
masło
kroimy
na
kawałki
i
szybko
siekamy
nożem
razem
z
mąką.
Następnie
dodajemy
żółtka
i
szybko
zagniatamy
ciasto.
Ciasto
dzielimy
na
dwie
części
(jedna
większa,
druga
troszkę
mniejsza).
Każdą
owijamy
folią
i
wkładamy
do
zamrażarki
na
2
godz
do
całkowitego
zamrożenia.Wiśnie
łączymy
z
bułką
tartą
i
cukrem,
mieszamy.
Białka
miksujemy
na
sztywna
pianę
ze
szczyptą
soli.
Pod
koniec
łączymy
powoli
z
cukier
i
miksujemy
przez
ok.
3
min.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
przesiewamy
do
masy
proszek
budyniowy.
Na
koniec
powoli
wlewamy
olej.
Formę
o
wym.
24×24
lub
większą
smarujemy
lekko
masłem
i
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Większą
część
ciasta
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach.
Rozprowadzamy
równomiernie
i
lekko
dociskamy.
Wykładamy
wiśnie
i
następnie
masę
z
białek.
Na
wierzch
ścieramy
pozostałą
część
zamrożonego
ciasta.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
50
min
do
zarumienienia
wierzchu
ciasta.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem.
Komentarze
Witam. Mam pytanie odnośnie przechowywania ciasta po upieczeniu. Ile dni można przetrzymywać upieczone ciasto oraz gdzie: w lodówce czy tylko pod przykryciem
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Najlepiej zjeść maksymalnie 2 dni po upieczeniu
Przechowywać w lodówce szczelnie owinięte.
Ciasto pycha, ja jem 4 dzień i nie trzymam w lodówce tylko przykryte ściereczką i wcale nie splesnialo????