Znajdź swój przepis

Ciasto Pina colada

18 września, 2015

Lekkie, delikatne z nutą ananasową i kokosową (u mnie migdałową) to właśnie ciasto Pina colada. Smak może trochę przypominać ciasto rafaello, ale zamiast wiórków kokosowych do środka dodajemy ananas. Biszkopt nasączyłam syropem z puszki ananasa przez co zyskuje mocniejszy aromat i dodatkowo jest cudnie wilgotne. Wierzch to pyszna i słodka beza. Ja dodałam na wierzch płatki migdałów, które fajnie się zarumieniły, ale pasować będą tutaj także wiórki kokosowe.

Ciasto Pina colada jest słodkie z kremem budyniowym, który robiłam samodzielnie i ma zupełnie inny smak niż gotowy. Bardziej delikatny i kremowy i co ważne nie jest mdły.

Uwaga : dodawanie ananasa do masy może spowodować zważenie kremu. Przed dodaniem dobrze go odsącz z syropu i możesz go wyłożyć na wierzch kremu i delikatnie powciskać w masę. Następnie na wierzch warstwę bezową. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnej wpadki z kremem.

W przypadku kremu budyniowego ważne jest także, użycie dobrego jakościowo masła i oczywiście dwa składniki muszą być w tej samej temp. pokojowej.

REKLAMA:

Do nasączenia biszkoptu możesz dodać odrobinę alkoholu np. rumu lub malibu. Fajnie podkręci smak ciasta, ale nie dodawaj go za dużo, aby nie dominował smakiem.

Ciasto Pina colada kojarzy mi się z czymś bardzo delikatnym i lekkim o bardzo subtelnym smaku. Na pewno deser przypadnie do gustu kobietom, ale nie tylko.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-pina-colada

CIASTO PINA COLADA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

REKLAMA:
  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenek laski
  • szczypta soli
  • 250 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałów na wierzch ok. 100 g

DODATKOWO:

  • 1 puszka ananasa ok. 300 g

Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy bardzo powoli cukier i miksujemy ok 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku, po dodaniu dokładnie miksując na średnich obrotach. W 2-3 partiach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki. Piana powinna jak najmniej opaść. Formę o wym. 24×24 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto lekko je wyrównując. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu gorący biszkopt w formie rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie.
Białka na bezę miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Formę o identycznych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia (zawsze przed lekko smaruje ją masłem, aby papier dobrze się trzymał). Przekładamy bezę i oprószamy wierzch migdałami lub wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temp. 170 C przez 20 min, po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 min w temp. 150. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy przesiane mąki, sól oraz wanilię i ponownie miksujemy przez chwilę. Mleko zagotowujemy. Dodajemy niewielką ilość do masy z żółtek i szybko mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy pozostałe mleko. Masę ponownie przelewamy do rondelka i cały czas energicznie mieszając gotujemy, aż będzie gęsta. Gotowy budyń owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Masło o temp. pokojowej ucieramy dodając stopniowo po łyżce ostudzonego całkowicie budyniu. Na koniec do kremu dodajemy pokrojonego na kawałeczki i odsączonego ananasa z puszki (syrop nie wylewamy).
Biszkopt układamy w formie, nasączamy syropem z puszki ananasa. Wykładamy krem, a na wierzch bezę. Formę owijamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce.

ciasto-pina-colada ciasto-pina-colada

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Beza mam dać przed podaniem ? Żeby była w stanie brum stanie. To mam dać biszkopt i krem i do lodówki ? I potem jak krem już zastygnie i dam beze to przecież to się nie będzie trzymać . Myślałam żeby tą beze dać na krem od razu jak będę składać ciasto i krem będzie taki pół na pół

  2. Jeśli chce przepis na tradycyjną prostokątna blaszkę to wszytskie składniki razy dwa ?

  3. Się boje …czy te beza trzymie się z masą budyniową ? Czytam przepis i boję się , że będą to dwie warstwy , które będą osobno …:/ Nigdy nie próbowałam tego przepisu. Proszę o pomoc

    1. Jeśli jest krem to będzie trzymał beze :)

  4. Uwielbiam to ciasto, tylko ja budyń robię z paczki i nie na wodzie tylko na soku z ananasa a bezę mieszam z wiórkami. To moje ciasto na specjalne okazje :)

    1. Mam blaszkę 36 x 24 . To razy dwa ? Ciasto przykryć folią i do lodówki na noc ? To się fajnie złączy. A ta beze dać od razu na krem i lekko przycisnąć żeby złapało …chyba tak będzie najlepiej . Dziękuję za odp.

    2. Tak, składniki razy dwa lub tak 2/3 składników w zależności czy wolisz wyższe ciasta :) Bezę dajemy przed podaniem, a tak przechowujemy w zamkniętym piekarniku. Beza dosyć szybko łapie wilgoć i wtedy będzie miękka :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij