Znajdź swój przepis

Ciasto Pina colada

18 września, 2015

Lekkie, delikatne z nutą ananasową i kokosową (u mnie migdałową) to właśnie ciasto Pina colada. Smak może trochę przypominać ciasto rafaello, ale zamiast wiórków kokosowych do środka dodajemy ananas. Biszkopt nasączyłam syropem z puszki ananasa przez co zyskuje mocniejszy aromat i dodatkowo jest cudnie wilgotne. Wierzch to pyszna i słodka beza. Ja dodałam na wierzch płatki migdałów, które fajnie się zarumieniły, ale pasować będą tutaj także wiórki kokosowe.

Ciasto Pina colada jest słodkie z kremem budyniowym, który robiłam samodzielnie i ma zupełnie inny smak niż gotowy. Bardziej delikatny i kremowy i co ważne nie jest mdły.

Uwaga : dodawanie ananasa do masy może spowodować zważenie kremu. Przed dodaniem dobrze go odsącz z syropu i możesz go wyłożyć na wierzch kremu i delikatnie powciskać w masę. Następnie na wierzch warstwę bezową. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnej wpadki z kremem.

W przypadku kremu budyniowego ważne jest także, użycie dobrego jakościowo masła i oczywiście dwa składniki muszą być w tej samej temp. pokojowej.

Do nasączenia biszkoptu możesz dodać odrobinę alkoholu np. rumu lub malibu. Fajnie podkręci smak ciasta, ale nie dodawaj go za dużo, aby nie dominował smakiem.

Ciasto Pina colada kojarzy mi się z czymś bardzo delikatnym i lekkim o bardzo subtelnym smaku. Na pewno deser przypadnie do gustu kobietom, ale nie tylko.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto-pina-colada

CIASTO PINA COLADA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki tortowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenek laski
  • szczypta soli
  • 250 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałów na wierzch ok. 100 g

DODATKOWO:

  • 1 puszka ananasa ok. 300 g

Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy bardzo powoli cukier i miksujemy ok 2-3 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku, po dodaniu dokładnie miksując na średnich obrotach. W 2-3 partiach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki. Piana powinna jak najmniej opaść. Formę o wym. 24×24 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto lekko je wyrównując. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 15-20 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu gorący biszkopt w formie rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie.
Białka na bezę miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy powoli cukier i jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Formę o identycznych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia (zawsze przed lekko smaruje ją masłem, aby papier dobrze się trzymał). Przekładamy bezę i oprószamy wierzch migdałami lub wiórkami kokosowymi. Pieczemy w temp. 170 C przez 20 min, po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 min w temp. 150. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Żółtka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy przesiane mąki, sól oraz wanilię i ponownie miksujemy przez chwilę. Mleko zagotowujemy. Dodajemy niewielką ilość do masy z żółtek i szybko mieszamy. Cały czas mieszając dodajemy pozostałe mleko. Masę ponownie przelewamy do rondelka i cały czas energicznie mieszając gotujemy, aż będzie gęsta. Gotowy budyń owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Masło o temp. pokojowej ucieramy dodając stopniowo po łyżce ostudzonego całkowicie budyniu. Na koniec do kremu dodajemy pokrojonego na kawałeczki i odsączonego ananasa z puszki (syrop nie wylewamy).
Biszkopt układamy w formie, nasączamy syropem z puszki ananasa. Wykładamy krem, a na wierzch bezę. Formę owijamy folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki lub w chłodne miejsce.

ciasto-pina-colada ciasto-pina-colada

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Beza mam dać przed podaniem ? Żeby była w stanie brum stanie. To mam dać biszkopt i krem i do lodówki ? I potem jak krem już zastygnie i dam beze to przecież to się nie będzie trzymać . Myślałam żeby tą beze dać na krem od razu jak będę składać ciasto i krem będzie taki pół na pół

  2. Jeśli chce przepis na tradycyjną prostokątna blaszkę to wszytskie składniki razy dwa ?

  3. Się boje …czy te beza trzymie się z masą budyniową ? Czytam przepis i boję się , że będą to dwie warstwy , które będą osobno …:/ Nigdy nie próbowałam tego przepisu. Proszę o pomoc

    1. Jeśli jest krem to będzie trzymał beze :)

  4. Uwielbiam to ciasto, tylko ja budyń robię z paczki i nie na wodzie tylko na soku z ananasa a bezę mieszam z wiórkami. To moje ciasto na specjalne okazje :)

    1. Mam blaszkę 36 x 24 . To razy dwa ? Ciasto przykryć folią i do lodówki na noc ? To się fajnie złączy. A ta beze dać od razu na krem i lekko przycisnąć żeby złapało …chyba tak będzie najlepiej . Dziękuję za odp.

    2. Tak, składniki razy dwa lub tak 2/3 składników w zależności czy wolisz wyższe ciasta :) Bezę dajemy przed podaniem, a tak przechowujemy w zamkniętym piekarniku. Beza dosyć szybko łapie wilgoć i wtedy będzie miękka :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij