Znajdź swój przepis

Racuchy drożdżowe

21 września, 2015

Racuchy drożdżowe z tego przepisu pochodzą z kuchni staropolskiej. Zazwyczaj do racuchów dodajemy całe jajka, ale tutaj dodajemy ubite z cukrem pudrem. Zyskują przez to na lekkości i delikatności. Jest to przepis podstawowy na racuchy drożdżowe, ale możesz na koniec dodać jabłka lub inne owoce i tworzyć własne kompozycje smakowe. Jedna uwaga po dodaniu owoców nie mieszaj ciasta, zniszczysz wtedy puszystą konsystencję. Cudowne, puszyste, delikatne racuchy drożdżowe nasze idealne, które często robię w domu.

Racuchy u nas najlepiej sprawdzają się na kolację. Wtedy wszyscy może usiąść i zjeść jeszcze ciepłe. Do tego szklanka mleka, racuchy posypane cukrem pudrem i gotowe. Chociaż ja je uwielbiam z filiżanką mocnej herbaty.

Ważne, aby zdjęte z patelni racuszki odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Wtedy będą lżejsze i smaczniejsze. I co najważniejsze zjeść je od razu, im dłużej leżą stają się mniej smaczne.

Przepis na racuchy drożdżowe wyszukałam z książki „Słodka Kuchnia Polska” A. Aszkiewicz. uwielbiam tradycyjne receptury i na blogu często do takich powracam.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na racuchy i placki.

racuchy drożdżowe

RACUCHY DROŻDŻOWE:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 1/2 łyżki cukru pudru
  • 60 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 2 jajka
  • szczypta soli

W połowie ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, następnie dodajemy pół łyżki cukru pudru oraz łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu (ok. 10 min).
Jajka ubijamy z dwoma łyżkami przesianego cukru pudru na puszystą masę. W oddzielnej miseczce przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy wyrośnięty zaczyn, ubite jajka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione masło oraz sól. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję śmietany). Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą dużej łyżki nakładamy ciasto na patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu układamy na talerzu z papierem kuchennym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem.

racuchy drożdżowe racuchy drożdżowe

racuchy drożdżowe racuchy drożdżowe

Dołącz do dyskusji

  1. Racuszki swietnie wychodza rowniez smazone bez tluszczu na patelni Teflonowej. Nie przywieraja! Kolejny super przepis, który wyprobowalam od ilovebake! :-)

    1. Pyszne,pyszne, wspaniały przepis koniecznie do ulubionych! pozdrawiam wspaniała stronka! rysiaa

    2. Dziękuję bardzo :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij