Ciasto z piernikami katarzynka to ciekawy i pyszny pomysł na świąteczny stół. Kakaowy biszkopt, krem budyniowy o smaku kawy oraz pyszne pierniczki w oryginale katarzynki. Do ciasta możesz użyć dowolnych pierniczków w czekoladzie, jeśli nie masz możliwości wykonania własnych lub kupienia katarzynek. Ciasto jest mocne w smakach, czekoladowe oraz nie przesłodzone.
Krem budyniowy możesz wykonać także w inny sposób. Masło możesz rozpuścić z mlekiem i cukrami, następnie postępować jak w przepisie. Jest to wersja dla osób, które mają problem ze zważoną masą. Niestety i ja do nich czasami należę i ta wersja jest dla mnie nierzadko pomocna. Oczywiście krem ma inny strukturę i jest na pewno rzadszy od tego ucieranego.
Pierniczki do ciasta możesz dodać również te własnoręcznie upieczone lub te, które pozostały Ci po świętach. W ciągu kilku godzin w kremie powinny zmięknąć i ciasto dosyć łatwo będzie się kroić.
Ciasto z piernikami katarzynka koniecznie musi poleżeć całą noc w lodówce, ale jest absolutne minimum. Najlepiej jeśli będzie po całym dniu chłodzenia, a podane następnego dnia.
W cieście przeważają mocne smaki: czekolady, kawy i słodkich pierniczków. Wierzch to już kwestia gustu, ja posypałam czekoladową posypką, ale może być to polewa z gorzkiej czekolady.
Bardzo fajna propozycja w Święta Bożego Narodzenia, ale także po jeśli zostały nam niezjedzone pierniki.
TUTAJ znajdziesz przepis na domowe katarzynki.
CIASTO Z PIERNIKAMI „KATARZYNKA”
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml mleka
- 2 budynie waniliowe, proszek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pełne
- 4 żółtka
- 350 g masła, temp. pokojowa
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1-2 łyżki alkoholu np. spirytusu lub rumu
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki kawy, słabej
- 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO:
- ok. 20-25 pierniczków katarzynek lub innych w czekoladzie
- posypka czekoladowa lub polewa
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec miksowania dodajemy powoli cukier i miksujemy jeszcze przez ok. 2 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mieszamy na niskich obrotach do połączenia. W kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki i za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24×24 lub lekko większą smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt rzucamy na zabezpieczoną podłogę z wys. około 30 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku mieszamy żółtka, przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i bardzo powoli wlewamy do zimnej mieszaniny z mleka, cały czas mieszając. Ponownie przekładamy na ogień i cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia masy. Owijamy folia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu. Na koniec łączymy z kawą oraz alkoholem.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie i lekko nasączamy. Wykładamy połowę kremu i układamy pierniczki. Wykładamy pozostały krem i przykrywamy biszkoptem. Lekko nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch posypujemy posypką czekoladową lub wykonujemy polewę. Wkładamy do lodówki na min. całą noc lub jeden cały dzień.
Patera ze strony Westwing.
Pyszne ciasto. Pozwolę sobie zrobić podobne!