Znajdź swój przepis

Brownie wiśnia w czekoladzie

25 lipca, 2018

Brownie wiśnia w czekoladzie to ciasto z dużą ilością czekolady o ciężkiej strukturze i intensywnym smaku. Bardzo smaczne z dużą ilością świeżych owoców. Czekolada i wiśnie to smaki, które zawsze do siebie pasują.

Brownie to ciasto, które zawsze się udaje bo jego struktura jest zakalcowa. Mięsiste, ciężkie i wilgotne.

W lżejszej wersji można oddzielić żółtka od białek i dodać ubitą na sztywną piankę. Ciasto będzie bardziej podniesione i delikatniejsze w konsystencji.

Wiśnie dzień wcześniej można namoczyć w alkoholu np. rumie lub wódce i dodać do ciasta. Uzyskamy wtedy smak przypominający czekoladki mon cheri.

Brownie wiśnia w czekoladzie to bardzo proste ciasto, które jest doskonałe w sezonie na wiśnie. Dodać można również mrożone owoce, które wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z wiśniami.

brownie wiśnia w czekoladzie

BROWNIE WIŚNIA W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI NA BROWNIE:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 180 g masła
  • 3 jajka, duże
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • ok. 500 g wiśni*

* wiśnie dzień wcześniej można wydrylować i zalać alkoholem

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka chwilkę miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy czekoladę i wymieszać. Na koniec połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez około 30-35 min. Patyczek po włożeniu do ciasta nie powinien zawierać surowego ciasta. Zostawiamy do wystudzenia.
Wiśnie drylujemy i układamy na cieście. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Przestudzoną polewę wylewamy na wiśnie i zostawiamy na ok. 30 min w lodówce do zastygnięcia.

brownie wiśnia w czekoladzie brownie wiśnia w czekoladzie brownie wiśnia w czekoladzie brownie wiśnia w czekoladzie brownie wiśnia w czekoladzie brownie wiśnia w czekoladzie

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x