Brownie wiśnia w czekoladzie to ciasto z dużą ilością czekolady o ciężkiej strukturze i intensywnym smaku. Bardzo smaczne z dużą ilością świeżych owoców. Czekolada i wiśnie to smaki, które zawsze do siebie pasują.
Brownie to ciasto, które zawsze się udaje bo jego struktura jest zakalcowa. Mięsiste, ciężkie i wilgotne.
W lżejszej wersji można oddzielić żółtka od białek i dodać ubitą na sztywną piankę. Ciasto będzie bardziej podniesione i delikatniejsze w konsystencji.
Wiśnie dzień wcześniej można namoczyć w alkoholu np. rumie lub wódce i dodać do ciasta. Uzyskamy wtedy smak przypominający czekoladki mon cheri.
Brownie wiśnia w czekoladzie to bardzo proste ciasto, które jest doskonałe w sezonie na wiśnie. Dodać można również mrożone owoce, które wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z wiśniami.
BROWNIE WIŚNIA W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI NA BROWNIE:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
- 3 jajka, duże
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- ok. 500 g wiśni*
* wiśnie dzień wcześniej można wydrylować i zalać alkoholem
Wszystkie
składniki
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Masło
rozpuszczamy
w
garnuszku,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
połączenia.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Jajka
chwilkę
miksujemy
z
cukrem
i
wanilią.
Dodajemy
czekoladę
i
wymieszać.
Na
koniec
połączyć
z
przesianą
mąką
i
proszkiem
do
pieczenia.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia,
przelewamy
ciasto.
Pieczemy
w
temp.
160
C
przez
około
30-35
min.
Patyczek
po
włożeniu
do
ciasta
nie
powinien
zawierać
surowego
ciasta.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Wiśnie
drylujemy
i
układamy
na
cieście.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
połączenia.
Przestudzoną
polewę
wylewamy
na
wiśnie
i
zostawiamy
na
ok.
30
min
w
lodówce
do
zastygnięcia.
Komentarze