Brownie wiśnia w czekoladzie to ciasto z dużą ilością czekolady o ciężkiej strukturze i intensywnym smaku. Bardzo smaczne z dużą ilością świeżych owoców. Czekolada i wiśnie to smaki, które zawsze do siebie pasują.
Brownie to ciasto, które zawsze się udaje bo jego struktura jest zakalcowa. Mięsiste, ciężkie i wilgotne.
W lżejszej wersji można oddzielić żółtka od białek i dodać ubitą na sztywną piankę. Ciasto będzie bardziej podniesione i delikatniejsze w konsystencji.
Wiśnie dzień wcześniej można namoczyć w alkoholu np. rumie lub wódce i dodać do ciasta. Uzyskamy wtedy smak przypominający czekoladki mon cheri.
Brownie wiśnia w czekoladzie to bardzo proste ciasto, które jest doskonałe w sezonie na wiśnie. Dodać można również mrożone owoce, które wcześniej rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru soku.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasta z wiśniami.
BROWNIE WIŚNIA W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI NA BROWNIE:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
- 3 jajka, duże
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- ok. 500 g wiśni*
* wiśnie dzień wcześniej można wydrylować i zalać alkoholem
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka chwilkę miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy czekoladę i wymieszać. Na koniec połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez około 30-35 min. Patyczek po włożeniu do ciasta nie powinien zawierać surowego ciasta. Zostawiamy do wystudzenia.
Wiśnie drylujemy i układamy na cieście. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Przestudzoną polewę wylewamy na wiśnie i zostawiamy na ok. 30 min w lodówce do zastygnięcia.