Ciasto z kremem śliwka w czekoladzie, mini bezami i polewą czekoladową. Wyraziste, mocno czekoladowe z przepysznym kremem.
Ciasto będzie idealne na święta Bożego Narodzenia, ale również urodziny, uroczystości lub spotkania.
Niesamowicie wilgotne, czekoladowe warstwy ciasta, które świetnie komponują się z kremem na bazie śmietanki i kremu nutella.
Do środka kremu dodałam pokrojone śliwki suszone oraz mini bezy. Krem jest cudowny, słodziutki i tego przełamany śliwkami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO Z KREMEM ŚLIWKA W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki kakao
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki powideł śliwkowych
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM ŚLIWKA W CZEKOLADZIE
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
- 3/4 szklanki suszonych śliwek
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 1 opakowanie mini bezy białe (ok. 100 g)
POLEWA CZEKOLADOWA
- 80 g masła
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko, cynamon oraz powidła przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie łączymy szpatułką lub łyżką. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód formy.
Śliwki kroimy na małe kawałeczki (jeśli są mocno suche zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy krem czekoladowy oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Dodajemy pokrojone suszone śliwki, bezy i delikatnie mieszamy. Wykładamy na spód ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki (cukier puder przesiewamy razem z kakao) i na małym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia mieszając trzepaczką. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Kroimy na kawałeczki i dekorujemy suszonymi śliwkami lub mini bezami.
A czy można to ciasto zrobić w formie prostokątnej ciut większej? Zmieniać proporcje?
Tak, warto nieco zwiększyć tak o 1/4 składniki :)
Lekko zmieniłam . Ale jest obłędny