Znajdź swój przepis

Ciasto z kremem śliwka w czekoladzie

16 listopada, 2023

Ciasto z kremem śliwka w czekoladzie, mini bezami i polewą czekoladową. Wyraziste, mocno czekoladowe z przepysznym kremem.

Ciasto będzie idealne na święta Bożego Narodzenia, ale również urodziny, uroczystości lub spotkania.

Niesamowicie wilgotne, czekoladowe warstwy ciasta, które świetnie komponują się z kremem na bazie śmietanki i kremu nutella.

Do środka kremu dodałam pokrojone śliwki suszone oraz mini bezy. Krem jest cudowny, słodziutki i tego przełamany śliwkami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

MIODOWNIK

SEROMAKOWIEC

ORZESZKI Z MLEKIEM W PROSZKU

ciasto z kremem śliwka w czekoladzie

CIASTO Z KREMEM ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI:

CIASTO CZEKOLADOWE

REKLAMA:
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

KREM ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
  • 3/4 szklanki suszonych śliwek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 opakowanie mini bezy białe (ok. 100 g)

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 80 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko, cynamon oraz powidła przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy żółtka i mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę, następnie dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie łączymy szpatułką lub łyżką. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na dwie części. Jedną część wykładamy na spód formy.
Śliwki kroimy na małe kawałeczki (jeśli są mocno suche zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie po łyżce dodajemy krem czekoladowy oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Dodajemy pokrojone suszone śliwki, bezy i delikatnie mieszamy. Wykładamy na spód ciasta i przykrywamy drugą częścią ciasta. Wkładamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia przygotowujemy polewę czekoladową. W rondelku umieszczamy wszystkie składniki (cukier puder przesiewamy razem z kakao) i na małym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia mieszając trzepaczką. Zostawiamy do lekkiego wystudzenia i polewamy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Kroimy na kawałeczki i dekorujemy suszonymi śliwkami lub mini bezami.

ciasto z kremem śliwka w czekoladzie
ciasto z kremem śliwka w czekoladzie

Dołącz do dyskusji

  1. A czy można to ciasto zrobić w formie prostokątnej ciut większej? Zmieniać proporcje?

    1. Tak, warto nieco zwiększyć tak o 1/4 składniki :)

  2. Lekko zmieniłam . Ale jest obłędny

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij