Znajdź swój przepis

Miodownik

22 grudnia, 2022

Miodownik z kremem z kaszy manny, kajmakiem oraz polewą czekoladową. Tradycyjne ciasto miodowe przygotowywane na święta.

Ciasto miodowe z tego przepisu nie musi leżakować w chłodnym miejscu i mięknąć.

Zaraz po upieczeniu blaty miodowe są pyszne, mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach.

Miodownik przełożony jest kremem grysikowym oraz kajmakiem, które świetnie pasują do siebie.

Na górną warstwę można dodać powidła śliwkowe i oblać polewą czekoladową.

REKLAMA:

Ciasto będzie miało intensywniejszy smak.

Ciasto można przechowywać kilka dni i będzie nawet smaczniejsze.

Pyszne i tradycyjne ciasto, którego w święta Bożego Narodzenia nie powinno zabraknąć.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

PIERNIK ŚWIĄTECZNY

MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

CIASTO BRAZYLIANKA

REKLAMA:
miodownik

MIODOWNIK

SKŁADNIKI:

CIASTO MIODOWE

  • 120 g płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 500 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej

KREM GRYSIKOWY

  • 600 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 250 g masła o temp. pokojowej
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO

  • 1 puszka kajmaku ok. 400 g

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Miód, cukier, cukier waniliowy oraz masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Mąkę przesiewamy razem z sodą do miseczki. Dodajemy jajka oraz mieszaninę miodową i mieszamy lub miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin.

Następnego dnia ciasto dzielimy na 4 części i każą wypiekamy w formie o wymiarach 24 x 24 cm w temp. 180ºC przez ok. 12 – 15 minut do zarumienienia. Ciasto można upiec na papierze do pieczenia i powycinać na kształt formy.

Mleko wlewamy do rondelka i dodajemy kaszkę oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzoną kaszę oraz na koniec sok z cytryny.

Blat ciasta miodowego układamy w formie i wykładamy połowę kremu, następnie dodajemy kolejny blat ciasta oraz 3/4 kajmaku. Dalej blat ciasta, krem grysikowy oraz ciasto i pozostały kajmak.

Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta, równomiernie rozprowadzamy i zostawiamy do stężenia.

miodownik
miodownik

Dołącz do dyskusji

  1. Czy na wierzch można dodać orzechy włoskie ?

  2. Ciasto wyszło ogólnie przepyszne ale nie wiem dlaczego blaty ciasta nie są miękkie, a polewa – oddzielił mi się tłuszcz od czekolady i trochę się polewa zważyła nie wiem co zrobiłam źle 😟 ale smakowo PYCHA ☺

  3. Anetko 120 g miodu to ile w przeliczeniu na łyżki lub szklankę?

    1. ok. 5 łyżek :)

  4. Obłędne ciasto. Wyszło idealne. 😘

  5. Czy całe jajka można zastąpić samymi żółtkami, ewentualnie rozgniecionym bananem?

    1. Nie robiłam takiej wersji, ale powinno się udać. Polecam dodać odrobinę banana do żółtek :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij