Miodownik z kremem z kaszy manny, kajmakiem oraz polewą czekoladową. Tradycyjne ciasto miodowe przygotowywane na święta.
Ciasto miodowe z tego przepisu nie musi leżakować w chłodnym miejscu i mięknąć.
Zaraz po upieczeniu blaty miodowe są pyszne, mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach.
Miodownik przełożony jest kremem grysikowym oraz kajmakiem, które świetnie pasują do siebie.
Na górną warstwę można dodać powidła śliwkowe i oblać polewą czekoladową.
Ciasto będzie miało intensywniejszy smak.
Ciasto można przechowywać kilka dni i będzie nawet smaczniejsze.
Pyszne i tradycyjne ciasto, którego w święta Bożego Narodzenia nie powinno zabraknąć.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MIODOWNIK
SKŁADNIKI:
CIASTO MIODOWE
- 120 g płynnego miodu
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 500 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
KREM GRYSIKOWY
- 600 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 6 łyżek kaszy manny
- 250 g masła o temp. pokojowej
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Miód, cukier, cukier waniliowy oraz masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przesiewamy razem z sodą do miseczki. Dodajemy jajka oraz mieszaninę miodową i mieszamy lub miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
Następnego dnia ciasto dzielimy na 4 części i każą wypiekamy w formie o wymiarach 24 x 24 cm w temp. 180ºC przez ok. 12 – 15 minut do zarumienienia. Ciasto można upiec na papierze do pieczenia i powycinać na kształt formy.
Mleko wlewamy do rondelka i dodajemy kaszkę oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce ostudzoną kaszę oraz na koniec sok z cytryny.
Blat ciasta miodowego układamy w formie i wykładamy połowę kremu, następnie dodajemy kolejny blat ciasta oraz 3/4 kajmaku. Dalej blat ciasta, krem grysikowy oraz ciasto i pozostały kajmak.
Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta, równomiernie rozprowadzamy i zostawiamy do stężenia.
Czy na wierzch można dodać orzechy włoskie ?
Tak :)
Ciasto wyszło ogólnie przepyszne ale nie wiem dlaczego blaty ciasta nie są miękkie, a polewa – oddzielił mi się tłuszcz od czekolady i trochę się polewa zważyła nie wiem co zrobiłam źle 😟 ale smakowo PYCHA ☺
Anetko 120 g miodu to ile w przeliczeniu na łyżki lub szklankę?
ok. 5 łyżek :)
Obłędne ciasto. Wyszło idealne. 😘
Czy całe jajka można zastąpić samymi żółtkami, ewentualnie rozgniecionym bananem?
Nie robiłam takiej wersji, ale powinno się udać. Polecam dodać odrobinę banana do żółtek :)