Znajdź swój przepis

Makowiec to tradycyjne ciasto drożdżowe zawijane z dużą ilością masy makowej i bakalii. Przepyszne, wilgotne ciasto świąteczne, które długo zachowuje swoją świeżość.

Masę makową możesz wykonać na gotowej z puszki (należy użyć ok. 800 g). Wystarczy zmniejszyć ilość cukru, miodu i bakalii oraz dodać 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Resztę składników dodajemy jak w przepisie.

Co zrobić, aby makowiec nie pękał? Przede wszystkim ciasto rolujemy dosyć ciasno i zawijamy w papier do pieczenia. Warto owinąć dwa trzy razy, aby podczas pieczenia nie mógł się rozwinąć. W środku zostawiając w 1 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto drożdżowe mogło urosnąć, ale nie za dużo aby nie pękło.

Ciasto najlepiej wykonać na 1 – 2 dni przed wigilią lub w dniu wigilii. Wtedy jest najsmaczniejszy i najdelikatniejszy. Jeśli chcesz go wykonać wcześniej warto zaraz po upieczeniu i wystudzeniu zamrozić.

ZERKNIJ NA MOJE INNE CIASTA Z MAKIEM I MAKOWCE.

makowiec

MAKOWIEC

SKŁADNIKI:

CIASTO DROŻDŻOWE

  • 500 g mąki tortowej
  • 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 120 g roztopionego masła (lekko ciepłego)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

NADZIENIE MAKOWE

  • 350 g zmielonego maku suchego lub 500 g maku w ziarnach
  • 120 g cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów np. migdałów lub włoskich
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub olejku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g roztopionego masła
  • 3 białka o temp. pokojowej

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki wody

DODATKOWO

  • 1/4 szklanki maku w ziarnach do dekoracji
  • 100 g skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Domową masę makową można zastąpić gotową masą z puszki. Zerknij powyżej na opis i dowiedz się jak wykonać przepis.

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże świeże lub suche. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 – 10 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy do mąki razem z zaczynem i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilę odrobinę roztopionego masła oraz olej (zagniatamy ok. 8 – 10 minut). Następnie wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią i zostawiamy na 1 – 1,5 godz. do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Suchy mak zmielony zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na 5 minut i odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Mak w ziarnach zalewamy wrzącą wodą (2 – 3 cm ponad poziom maku) i gotujemy przez ok. 20 minut. Odsączamy na sitku z nadmiaru płynu i zostawiamy do ostygnięcia. Mak na masę powinien być dobrze odsączony (zbyt duża ilość wody w maku spowoduje, że masa będzie rzadsza). Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia lub używamy malaksera. Do masy dodajemy resztę składników oraz ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Placki powinny mieć grubość ok. 2 – 3 mm (patrz zdjęcia poniżej z wykonania). Wykładamy masę makową i zostawiamy ok. 2 cm z każdego brzegu. Zwijamy dosyć ciasno jak roladę, następnie boki podwijamy pod spód. Makowiec zawijamy w dwie warstwy papieru do pieczenia (uchroni to przez rośnięciem na boki makowca), zostawiając w środku ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu. Makowiec wyciągamy z papieru i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy resztę składników. Mieszamy dokładnie (jeśli jest za gęsty dolewamy więcej wody) i smarujemy wierzch makowców. Dekorujemy suchym makiem i skórką pomarańczową.

makowiec
makowiec
makowiec
makowiec
makowiec

Dołącz do dyskusji

  1. Grazyna Balkan naturoterapeuta says:

    Zrobilam ten makowiec i jest bardzo smaczny polecam.Trudno mi sie bylo zabrac za makowca ale warto bylo. Od tej pory bede robic sama makowca.

  2. Zrobiłam na święta, najlepszy makowiec ever.

  3. Zrobiłam ten makowiec wczoraj, wyszedł przepyszny, jak większość wypróbowanych przepisów z Twojego bloga❤️

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij