Makowiec to tradycyjne ciasto drożdżowe zawijane z dużą ilością masy makowej i bakalii. Przepyszne, wilgotne ciasto świąteczne, które długo zachowuje swoją świeżość.
Masę makową możesz wykonać na gotowej z puszki (należy użyć ok. 800 g). Wystarczy zmniejszyć ilość cukru, miodu i bakalii oraz dodać 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny. Resztę składników dodajemy jak w przepisie.
Co zrobić, aby makowiec nie pękał? Przede wszystkim ciasto rolujemy dosyć ciasno i zawijamy w papier do pieczenia. Warto owinąć dwa trzy razy, aby podczas pieczenia nie mógł się rozwinąć. W środku zostawiając w 1 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto drożdżowe mogło urosnąć, ale nie za dużo aby nie pękło.
Ciasto najlepiej wykonać na 1 – 2 dni przed wigilią lub w dniu wigilii. Wtedy jest najsmaczniejszy i najdelikatniejszy. Jeśli chcesz go wykonać wcześniej warto zaraz po upieczeniu i wystudzeniu zamrozić.
ZERKNIJ NA MOJE INNE CIASTA Z MAKIEM I MAKOWCE.

MAKOWIEC
SKŁADNIKI:
CIASTO DROŻDŻOWE
- 500 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
- 200 ml ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 żółtka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 120 g roztopionego masła (lekko ciepłego)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
NADZIENIE MAKOWE
- 350 g zmielonego maku suchego lub 500 g maku w ziarnach
- 120 g cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów np. migdałów lub włoskich
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub olejku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g roztopionego masła
- 3 białka o temp. pokojowej
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
- 2 – 3 łyżki wody
DODATKOWO
- 1/4 szklanki maku w ziarnach do dekoracji
- 100 g skórki pomarańczowej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Domową masę makową można zastąpić gotową masą z puszki. Zerknij powyżej na opis i dowiedz się jak wykonać przepis.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól. W ciepłym mleku z łyżeczką cukru rozpuszczamy drożdże świeże lub suche. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5 – 10 minut. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy do mąki razem z zaczynem i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilę odrobinę roztopionego masła oraz olej (zagniatamy ok. 8 – 10 minut). Następnie wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią i zostawiamy na 1 – 1,5 godz. do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Suchy mak zmielony zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na 5 minut i odsączamy na sitku z nadmiaru wody. Mak w ziarnach zalewamy wrzącą wodą (2 – 3 cm ponad poziom maku) i gotujemy przez ok. 20 minut. Odsączamy na sitku z nadmiaru płynu i zostawiamy do ostygnięcia. Mak na masę powinien być dobrze odsączony (zbyt duża ilość wody w maku spowoduje, że masa będzie rzadsza). Następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia lub używamy malaksera. Do masy dodajemy resztę składników oraz ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Placki powinny mieć grubość ok. 2 – 3 mm (patrz zdjęcia poniżej z wykonania). Wykładamy masę makową i zostawiamy ok. 2 cm z każdego brzegu. Zwijamy dosyć ciasno jak roladę, następnie boki podwijamy pod spód. Makowiec zawijamy w dwie warstwy papieru do pieczenia (uchroni to przez rośnięciem na boki makowca), zostawiając w środku ok. 1 cm wolnej przestrzeni. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu. Makowiec wyciągamy z papieru i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy resztę składników. Mieszamy dokładnie (jeśli jest za gęsty dolewamy więcej wody) i smarujemy wierzch makowców. Dekorujemy suchym makiem i skórką pomarańczową.





Zrobiłam ten makowiec wczoraj, wyszedł przepyszny, jak większość wypróbowanych przepisów z Twojego bloga❤️