Ciasto zebra to lekkie i puszyste ciasto w dwóch smakach. Bardzo proste o niesamowitym wyglądzie. Przepis jest prosty i błyskawiczny w wykonaniu.
Ciasto zebra wykonujemy naprzemiennie wylewając raz jasne i raz ciemne ciasto tworząc paski jak u zebry.
Puszyste, lekkie i wilgotne ciasto. Idealne do kubka herbaty lub mleka.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe.
REKLAMA:
CIASTO ZEBRA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody ( może być gazowana )
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciasta np. migdałowego lub rumowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki przesianej kakao, a do drugiej 2 łyżki przesianej mąki. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta, a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.