Ciasto michałkowe na spodzie brownie z ciemnym kremem truflowym, herbatnikami i jasnym kremem michałkowym. Rewelacyjne w smaku ciasto na szczególne okazje.
Brownie z dużą ilością czekolady to podstawa ciasta, która podkreśla lekką konsystencję kremów.
Krem ciemny z truflami jest niezwykle pyszny, delikatny i lekki. Świetnie pasuje do korzennego smaku ciasteczek lotus lub herbatników. W wersji zimowej proponuję wykonać na ciasteczkach korzennych.
Drugi krem michałkowy jasny jest delikatny i puszysty z pysznym posmakiem mlecznym i orzeszkami. Orzechy zimne warto wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, zyskają jeszcze lepszy smak i aromat.
Ciasto będzie doskonałą propozycją na święta, urodziny lub uroczystości.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO MICHAŁEK NA HERBATNIKACH
CIASTO MICHAŁEK NA JASNYM BISZKOPCIE
CIASTO MICHAŁKOWE
SKŁADNIKI:
BROWNIE
- 200 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 130 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
KREM MICHAŁKOWY JASNY
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
- 200 g serka mascarpone
- 100 g drobno zmielonych orzeszków ziemnych
KREM CIEMNY
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g cukierków trufli
- 200 g serka mascarpone
DODATKOWO
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 1 opakowanie herbatników kakaowych lub ciasteczek korzennych np. lotos
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Śmietankę mocno podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy kawałki białej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką. Jeśli powstaną grudki mieszaninę przelewamy przez gęste sitko. Owijamy folią, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy na noc do lodówki.
Kolejną śmietankę na ciemny krem również podgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekane cukierki i na małych ogniu gotujemy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy na noc do lodówki.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy kawałki gorzkiej czekolady, cynamon i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy, następnie do powstałej masy dodajemy jajka, sól oraz cukier i miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę i mieszamy szpatułką lub trzepaczką do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 25 – 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Ciemny krem miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Wykładamy na brownie, następnie układamy w rzędach lekko nasączone w kawie herbatniki lub ciasteczka korzenne. Jasną masę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy orzeszki, chwilkę mieszamy i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu możemy wykonać falę specjalną packą cukierniczą lub widelcem. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.