Znajdź swój przepis

Ciasto michałkowe

7 lipca, 2023

Ciasto michałkowe na spodzie brownie z ciemnym kremem truflowym, herbatnikami i jasnym kremem michałkowym. Rewelacyjne w smaku ciasto na szczególne okazje.

Brownie z dużą ilością czekolady to podstawa ciasta, która podkreśla lekką konsystencję kremów.

Krem ciemny z truflami jest niezwykle pyszny, delikatny i lekki. Świetnie pasuje do korzennego smaku ciasteczek lotus lub herbatników. W wersji zimowej proponuję wykonać na ciasteczkach korzennych.

Drugi krem michałkowy jasny jest delikatny i puszysty z pysznym posmakiem mlecznym i orzeszkami. Orzechy zimne warto wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni, zyskają jeszcze lepszy smak i aromat.

Ciasto będzie doskonałą propozycją na święta, urodziny lub uroczystości.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO MICHAŁEK NA HERBATNIKACH

TORT MICHAŁKOWY „DWA MICHAŁY”

CIASTO MICHAŁEK NA JASNYM BISZKOPCIE

ciasto michałkowe

CIASTO MICHAŁKOWE

SKŁADNIKI:

BROWNIE

  • 200 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 130 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

KREM MICHAŁKOWY JASNY

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g drobno zmielonych orzeszków ziemnych

KREM CIEMNY

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g cukierków trufli
  • 200 g serka mascarpone

DODATKOWO

  • 1/2 szklanki naparu z kawy
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych lub ciasteczek korzennych np. lotos

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Śmietankę mocno podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy kawałki białej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy trzepaczką. Jeśli powstaną grudki mieszaninę przelewamy przez gęste sitko. Owijamy folią, zostawiamy do wystudzenia i wkładamy na noc do lodówki.
Kolejną śmietankę na ciemny krem również podgrzewamy w rondelku, dodajemy posiekane cukierki i na małych ogniu gotujemy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy na noc do lodówki.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy kawałki gorzkiej czekolady, cynamon i mieszamy do rozpuszczenia. Lekko studzimy, następnie do powstałej masy dodajemy jajka, sól oraz cukier i miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę i mieszamy szpatułką lub trzepaczką do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 25 – 30 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Ciemny krem miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Wykładamy na brownie, następnie układamy w rzędach lekko nasączone w kawie herbatniki lub ciasteczka korzenne. Jasną masę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy orzeszki, chwilkę mieszamy i wykładamy na herbatniki. Na wierzchu możemy wykonać falę specjalną packą cukierniczą lub widelcem. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.

ciasto michałkowe
ciasto michałkowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x