Ciasto Michałek na herbatnikach to szybsza wersja deseru bez pieczenia z popularnymi cukierkami.
Kakaowe herbatniki zastępują warstwy biszkoptu.
Domowy krem budyniowy o smaku czekoladowym z kawałeczkami cukierków Michałków. Dosyć intensywny w smaku krem, dzięki dodaniu kakao. W środku kawałeczki czekoladowo-orzechowych cukierków.
Kolejny krem to leciutka śmietankowa warstwa, która daje fajny kontrast dla cięższego kremu czekoladowego. Do tego przełożone dżemem śliwkowym i oprószone startymi cukierkami.
Ciasto Michałek na herbatnikach to przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Cukierki nadają słodkiego smaku i fajnie wzbogacają ciasto.
TUTAJ znajdziesz przepis na Ciasto Michałek na biszkopcie.
CIASTO MICHAŁEK NA HERBATNIKACH
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 700 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 2 żółtka
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 3 łyżki kakao
- 200 g cukierków michałków
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek mleka w proszku (opcjonalnie)
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników, kakaowych
- 1 mały słoiczek dżemu śliwkowego lub porzeczkowego
- ok. 80 g cukierków michałków do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami i smarujemy dżemem.
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę mleka i podgrzewamy, aż budyń będzie gęsty. Owijamy folią wierzch i odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce przesiane kakao oraz budyń. Cukierki kroimy na nieduże kawałeczki i dodajemy do kremu. Wykładamy krem na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy mleko w proszku oraz przesiany cukier puder. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując do połączenia. Wykładamy na herbatniki i oprószamy startymi na tarce o dużych oczkach cukierkami. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pyszne ????
Pokusiłam się wczoraj o zrobienie. Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. Jednak mam kilka spostrzeżeń. Po pierwsze, za duża ilość kakao-2 łyżki w zupełności wystarczą przy 3 łyżkach jest lekko kwaśne. Po drugie Michałkow potrzebne jest około 40 dag. No i trzecie najważniejsze, miałam taką blachę jak w przepisie i niestety ciasto nie jest tak imponujace w rozmiarze. Na taką wielkość jak na zdjęciu sądzę że trzeba podwoić ilość składników.
Najlepsze ciasto jakie dotykało moje podniebienie ????
A co zrobić z dżemem , bo nie ma napisane co z nim zrobić???
Jest napisane w przepisie :)