Znajdź swój przepis

Mocno czekoladowe ciastka

21 października, 2019

Mocno czekoladowe ciastka z kakao i kropelkami czekoladowymi. Proste składniki, szybkie wykonanie i pyszny smak.

Ciasteczka po upieczeniu są kruche na zewnątrz i lekko mięciutkie w środku.

Intensywnie czekoladowe o przepięknym zapachu, który wydobywa się podczas pieczenia.

Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe lub posiekać gorzką czekoladę i dodaj do środka.

Mocno czekoladowe ciasteczka będą idealne na jesienne lub zimowe wieczory do kubka herbaty.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

czekoladowe ciastka

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko, duże
  • 115 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii
  • szczypta soli
  • 100 g kropelek czekoladowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Roztopione masło mieszamy razem z cukrem, mlekiem, wanilią, jajkiem oraz solą. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i mieszamy. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po około 2 łyżeczki masy formujemy w kuleczkę i spłaszczamy dłonią. Układamy w odstępach od siebie i pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. Po upieczeniu zostawiamy na 5-10 min. do wystudzenia i dopiero wyjmujemy z blaszki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

czekoladowe ciastka czekoladowe ciastka czekoladowe ciastka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ciasto da się rozwałkować i wycinać np. choinki, gwiazdki wykrawaczką?

    1. Z tego przepisu nie, ale ba blogu są inne do wykrawania.

  2. Można zarabiać mikserem ?? Masło roztopione połączyć na ciepło?

    1. Masło nie powinno byc ciepłe i najlepiej mieszać lyzka lub szpatułką :)

  3. Bardzo kleiste ciasto.. troche jak na muffiny

  4. szklanki są ok, nie trzeba wyciągać wagi

  5. Czy powinny wyjść miękkie z piekarnika? Właśnie je zrobiłam i już się boje, że tylko sobie na nie popatrzę

  6. Piekarnik na 180C góra dol czy termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      gora-dół :)

  7. Ooooo. Napyszniejsze ciastka jakie do tej pory jadłam. Zrobiłam jezczze tego samego dnia co znalazłam przepis. Polecam wszystkim łasuchom.

  8. Do pierwszej blachy ciastek nie dodałam cukru B-) i tak były dobre ^o^

  9. Pyszne, mocno czekoladowe

  10. Ile wychodzi ciasteczek z przepisu na sztuki?i czy zamiast kropelek czekoladowych mogę dać czekolade pokrojoną drobno?????

    1. aneta Autor says:

      W szt. już nie pamiętam, ale są to dwie blaszki. Możesz zastąpić pokrojoną czekolada.

  11. Potwierdzam. Wyszly przepyszne :)

  12. No te ciasteczka nie mogły nie wyjść . Robiłam wczoraj te cudeńka i milky way również z pani przepisu . Fajniutkie , mięciutkie . 7 ostatnich ciasteczek zapakowałam siostrze , bo tak bardzo posmakowały . Oczywiście poleciłam je pani bloga ;) Czekam na więcej fantastycznych smakołyków :)

  13. Ja wolę szklanki!

  14. Dzięki za przepis.Czy mógła Pani pisać przepisy w gramach, a nie w szklankach.Pozdrawiam serdecznie.

    1. aneta Autor says:

      Postaram się :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x