Znajdź swój przepis

Mocno czekoladowe ciastka

21 października, 2019

Mocno czekoladowe ciastka z kakao i kropelkami czekoladowymi. Proste składniki, szybkie wykonanie i pyszny smak.

Ciasteczka po upieczeniu są kruche na zewnątrz i lekko mięciutkie w środku.

Intensywnie czekoladowe o przepięknym zapachu, który wydobywa się podczas pieczenia.

Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe lub posiekać gorzką czekoladę i dodaj do środka.

REKLAMA:

Mocno czekoladowe ciasteczka będą idealne na jesienne lub zimowe wieczory do kubka herbaty.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

czekoladowe ciastka

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko, duże
  • 115 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii
  • szczypta soli
  • 100 g kropelek czekoladowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Roztopione masło mieszamy razem z cukrem, mlekiem, wanilią, jajkiem oraz solą. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i mieszamy. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po około 2 łyżeczki masy formujemy w kuleczkę i spłaszczamy dłonią. Układamy w odstępach od siebie i pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. Po upieczeniu zostawiamy na 5-10 min. do wystudzenia i dopiero wyjmujemy z blaszki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

czekoladowe ciastka czekoladowe ciastka

czekoladowe ciastka

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasteczka wyszły pyszne, bardzo fajne pulchne bardzo polecam

  2. Wyszły meeega, nawet bez czekolady.
    Idealnie chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku.

  3. BOŻE TO WYSZŁO ZAJEDWABIŚCIE
    😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫

  4. Osoba_piecząca says:

    Cudowny przepis, wszyscy którzy spróbowali byli zachwyceni. Wspaniały, mimo swojej banalności, pomysł z wanilią. Naprawdę idealnie się tu komponuje

  5. Jak zrobię bez drobinek czekoladowych będą dobre?

    1. Można użyć posiekanej czekolady gorzkiej :)

  6. Czy maki ma być 11/2 czy 1/2 szklanki ?

  7. Osoba_piecząca says:

    Cudowny przepis! Przepysznie czekoladowe, nie za słodkie, ale nie zbyt gorzkie. Polecam, wyszły przepyszne

  8. Czy ciasto da się rozwałkować i wycinać np. choinki, gwiazdki wykrawaczką?

    1. Z tego przepisu nie, ale ba blogu są inne do wykrawania.

  9. Można zarabiać mikserem ?? Masło roztopione połączyć na ciepło?

    1. Masło nie powinno byc ciepłe i najlepiej mieszać lyzka lub szpatułką :)

  10. Bardzo kleiste ciasto.. troche jak na muffiny

    1. Bardzo pyszne

  11. szklanki są ok, nie trzeba wyciągać wagi

  12. Czy powinny wyjść miękkie z piekarnika? Właśnie je zrobiłam i już się boje, że tylko sobie na nie popatrzę

  13. Piekarnik na 180C góra dol czy termoobieg?

    1. aneta Autor says:

      gora-dół :)

  14. Ooooo. Napyszniejsze ciastka jakie do tej pory jadłam. Zrobiłam jezczze tego samego dnia co znalazłam przepis. Polecam wszystkim łasuchom.

  15. Do pierwszej blachy ciastek nie dodałam cukru B-) i tak były dobre ^o^

  16. Pyszne, mocno czekoladowe

  17. Ile wychodzi ciasteczek z przepisu na sztuki?i czy zamiast kropelek czekoladowych mogę dać czekolade pokrojoną drobno?????

    1. aneta Autor says:

      W szt. już nie pamiętam, ale są to dwie blaszki. Możesz zastąpić pokrojoną czekolada.

  18. Potwierdzam. Wyszly przepyszne :)

  19. No te ciasteczka nie mogły nie wyjść . Robiłam wczoraj te cudeńka i milky way również z pani przepisu . Fajniutkie , mięciutkie . 7 ostatnich ciasteczek zapakowałam siostrze , bo tak bardzo posmakowały . Oczywiście poleciłam je pani bloga ;) Czekam na więcej fantastycznych smakołyków :)

  20. Ja wolę szklanki!

  21. Dzięki za przepis.Czy mógła Pani pisać przepisy w gramach, a nie w szklankach.Pozdrawiam serdecznie.

    1. aneta Autor says:

      Postaram się :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij