Mocno czekoladowe ciastka z kakao i kropelkami czekoladowymi. Proste składniki, szybkie wykonanie i pyszny smak.
Ciasteczka po upieczeniu są kruche na zewnątrz i lekko mięciutkie w środku.
Intensywnie czekoladowe o przepięknym zapachu, który wydobywa się podczas pieczenia.
Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe lub posiekać gorzką czekoladę i dodaj do środka.
Mocno czekoladowe ciasteczka będą idealne na jesienne lub zimowe wieczory do kubka herbaty.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTKA
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko, duże
- 115 g masła lub margaryny, roztopionej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii
- szczypta soli
- 100 g kropelek czekoladowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Roztopione masło mieszamy razem z cukrem, mlekiem, wanilią, jajkiem oraz solą. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i mieszamy. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po około 2 łyżeczki masy formujemy w kuleczkę i spłaszczamy dłonią. Układamy w odstępach od siebie i pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. Po upieczeniu zostawiamy na 5-10 min. do wystudzenia i dopiero wyjmujemy z blaszki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka wyszły pyszne, bardzo fajne pulchne bardzo polecam
Dziękuję :)
Wyszły meeega, nawet bez czekolady.
Idealnie chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku.
BOŻE TO WYSZŁO ZAJEDWABIŚCIE
😵💫😵💫😵💫😵💫
Cudowny przepis, wszyscy którzy spróbowali byli zachwyceni. Wspaniały, mimo swojej banalności, pomysł z wanilią. Naprawdę idealnie się tu komponuje
Jak zrobię bez drobinek czekoladowych będą dobre?
Można użyć posiekanej czekolady gorzkiej :)
Czy maki ma być 11/2 czy 1/2 szklanki ?
1 i 1/2 :)
Cudowny przepis! Przepysznie czekoladowe, nie za słodkie, ale nie zbyt gorzkie. Polecam, wyszły przepyszne
Czy ciasto da się rozwałkować i wycinać np. choinki, gwiazdki wykrawaczką?
Z tego przepisu nie, ale ba blogu są inne do wykrawania.
Można zarabiać mikserem ?? Masło roztopione połączyć na ciepło?
Masło nie powinno byc ciepłe i najlepiej mieszać lyzka lub szpatułką :)
Bardzo kleiste ciasto.. troche jak na muffiny
Bardzo pyszne
szklanki są ok, nie trzeba wyciągać wagi
Czy powinny wyjść miękkie z piekarnika? Właśnie je zrobiłam i już się boje, że tylko sobie na nie popatrzę
Piekarnik na 180C góra dol czy termoobieg?
gora-dół :)
Ooooo. Napyszniejsze ciastka jakie do tej pory jadłam. Zrobiłam jezczze tego samego dnia co znalazłam przepis. Polecam wszystkim łasuchom.
Do pierwszej blachy ciastek nie dodałam cukru B-) i tak były dobre ^o^
Pyszne, mocno czekoladowe
Ile wychodzi ciasteczek z przepisu na sztuki?i czy zamiast kropelek czekoladowych mogę dać czekolade pokrojoną drobno?????
W szt. już nie pamiętam, ale są to dwie blaszki. Możesz zastąpić pokrojoną czekolada.
Potwierdzam. Wyszly przepyszne :)
No te ciasteczka nie mogły nie wyjść . Robiłam wczoraj te cudeńka i milky way również z pani przepisu . Fajniutkie , mięciutkie . 7 ostatnich ciasteczek zapakowałam siostrze , bo tak bardzo posmakowały . Oczywiście poleciłam je pani bloga ;) Czekam na więcej fantastycznych smakołyków :)
Ja wolę szklanki!
Dzięki za przepis.Czy mógła Pani pisać przepisy w gramach, a nie w szklankach.Pozdrawiam serdecznie.
Postaram się :)