Orzechowa góra lodowa to ciasto, które jest nie tylko efektowne, ale równie smaczne. Warstwy biszkoptu orzechowego, lekki krem śmietankowy i mleczna polewa z zatopionymi biszkoptami.
Ciasto idealne będzie nadawało się na bardziej uroczyste okazje lub rodzinne spotkania. Biszkopt jest leciutki i puszysty z wyczuwalnym smakiem orzechów. Do tego krem śmietankowy, który jest delikatny i doskonale pasuje do warstw ciasta.
Biszkopt przełożyłam dżemem jagodowym, ale równie dobrze może być np. bardziej kwaśny smak porzeczkowy.
Okrągłe biszkopty przekrawamy na pół i układamy na cieście. Całość przykryta polewą mleczną i kakaową, która jest przepyszna i mocno słodka. Po kilku godzinach w lodówce ciasto ładnie daje się kroić na kawałeczki.
Orzechowa góra lodowa to wersja ciasta w bardziej jesienno-zimowej odsłonie.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasto góra lodowa.
ORZECHOWA GÓRA LODOWA
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 100 g orzechów laskowych, zmielonych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 350 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
- 1 1/2 łyżki kakao
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów, duże
- 1 mały słoiczek dżemu np. jagodowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i mieszamy ze zmielonymi orzechami. Białka razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną przekładamy do formy i smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę lub śmietan fix. Wykładamy 3/4 kremu na orzechowy biszkopt i przykrywamy drugim blatem. Resztę kremu wykładamy na wierzch ciasta i wkładamy delikatnie w krem połówki biszkoptów jeden obok drugiego. Na czas przygotowania masy wkładamy do lodówki.
Masło razem wodą i cukrem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do wystudzenia, następnie dodajemy przesiane mleko w proszku. Dokładnie mieszamy i dzielimy masę na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiej łyżkę mleka w proszku. Polewamy biszkopty jasną i ciemną masą. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.
Czy można orzechy laskowe zastąpić włoskimi? ;)
BOSKA ta góra ???? i zapewne PYCHOTKA…proszę o radę jak zmielić orzechy…No żeby później nadawały się do ciasta.Pozdrawiam
ja zmieliłam blenderem :)
Czy można zamienić czymś mleko w proszku?
W tym przypadku lepiej nie zamieniać :)