Orzechowa góra lodowa to ciasto, które jest nie tylko efektowne, ale równie smaczne. Warstwy biszkoptu orzechowego, lekki krem śmietankowy i mleczna polewa z zatopionymi biszkoptami.
Ciasto idealne będzie nadawało się na bardziej uroczyste okazje lub rodzinne spotkania. Biszkopt jest leciutki i puszysty z wyczuwalnym smakiem orzechów. Do tego krem śmietankowy, który jest delikatny i doskonale pasuje do warstw ciasta.
Biszkopt przełożyłam dżemem jagodowym, ale równie dobrze może być np. bardziej kwaśny smak porzeczkowy.
Okrągłe biszkopty przekrawamy na pół i układamy na cieście. Całość przykryta polewą mleczną i kakaową, która jest przepyszna i mocno słodka. Po kilku godzinach w lodówce ciasto ładnie daje się kroić na kawałeczki.
Orzechowa góra lodowa to wersja ciasta w bardziej jesienno-zimowej odsłonie.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na ciasto góra lodowa.
ORZECHOWA GÓRA LODOWA
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 100 g orzechów laskowych, zmielonych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 350 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 5 łyżek cukru
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
- 1 1/2 łyżki kakao
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów, duże
- 1 mały słoiczek dżemu np. jagodowego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Jajka
na
biszkopt
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
i
mieszamy
ze
zmielonymi
orzechami.
Białka
razem
ze
szczyptą
soli
miksujemy
na
sztywną
piankę.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
mieszamy
łyżką
lub
szpatułką.
Wykładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części.
Jedną
przekładamy
do
formy
i
smarujemy
dżemem.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Przez
chwilę
podgrzewamy
np.
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
ostudzoną
żelatynę
lub
śmietan
fix.
Wykładamy
3/4
kremu
na
orzechowy
biszkopt
i
przykrywamy
drugim
blatem.
Resztę
kremu
wykładamy
na
wierzch
ciasta
i
wkładamy
delikatnie
w
krem
połówki
biszkoptów
jeden
obok
drugiego.
Na
czas
przygotowania
masy
wkładamy
do
lodówki.
Masło
razem
wodą
i
cukrem
przekładamy
do
rondelka
i
podgrzewamy
do
rozpuszczenia
składników.
Zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
dodajemy
przesiane
mleko
w
proszku.
Dokładnie
mieszamy
i
dzielimy
masę
na
dwie
części.
Do
jednej
dodajemy
przesiane
kakao,
natomiast
do
drugiej
łyżkę
mleka
w
proszku.
Polewamy
biszkopty
jasną
i
ciemną
masą.
Wkładamy
do
lodówki
na
minimum
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Czy można orzechy laskowe zastąpić włoskimi?
BOSKA ta góra ???? i zapewne PYCHOTKA…proszę o radę jak zmielić orzechy…No żeby później nadawały się do ciasta.Pozdrawiam
ja zmieliłam blenderem
Czy można zamienić czymś mleko w proszku?
W tym przypadku lepiej nie zamieniać