Ciasto makowe z kokosem przekładane biszkoptem kakaowym, kremem budyniowym oraz na wierzchu biszkopcikami zalanymi galaretką brzoskwiniową. Całość tworzy przepyszne ciasto, które możesz podać w Święta lub inne uroczystości.
Biszkopt kakaowy wykonałam w tradycyjny sposób. Pomiędzy dałam ciasto makowe na bazie białek, wiórków oraz maku. Pomiędzy warstwy ciasta dałam krem budyniowy. Wierzch udekorowałam polewą z czekolady, biszkoptami oraz galaretką brzoskwiniową.
Pomimo, iż ciasto wymaga trochę pracy warto je wykonać na specjalnie okazje i uroczystości rodzinne.
Przepięknie prezentuje się na stole i do tego równie dobrze smakuje. Ciasto makowe z kokosem przepełnione jest warstwami, przez co podczas jedzenie mamy całą paletę smaków.
Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
CIASTO MAKOWE Z KOKOSEM
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 5 jajek, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maku, ziarna
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki cieplej wody
- 1 łyżeczka kawy
- 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 500 ml gorącej wody
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- rodzynki do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąki
przesiewamy
razem
z
kakao.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
razem
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Cały
czas
miksując
dodajemy
cukier
oraz
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
dużej
łyżki
dodajemy
w
kilku
porcjach
suche
składniki
i
mieszamy
delikatnie,
aby
piana
z
białek
jak
najmniej
opadła.
Formę
o
wym.
24
x
24
cm
lub
nieco
większą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
ciasto
i
pieczemy
w
temp.170
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
przekrawamy
na
pół.
Białka
ubijamy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
dodajemy
cukier
i
jeszcze
chwilę
miksujemy.
Za
pomocą
dużej
łyżki
drewnianej
lub
szpatułki
łączymy
masę
z
makiem,
wiórkami
oraz
przesianym
do
masy
proszkiem
do
pieczenia.
Formę
ponownie
wykładamy
papierem
i
przekładamy
ciasto.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
30-40
min,
aż
wierzch
będzie
lekko
zarumieniony.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Galaretki
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie.
Zostawiamy
do
wystudzenia
i
lekkiego
stężenia.
300
ml
mleka
podgrzewamy
z
cukrem
oraz
wanilią.
W
pozostałym
mleku
mieszamy
żółtka
oraz
przesiane
mąki.
Cały
czas
mieszając
do
gorącego
mleka
wlewamy
zimną
mieszaninę.
Mieszamy
i
gotujemy
na
niewielkim
ogniu,
aż
uzyskamy
gęsty
budyń.
Gotowy
owijamy
folią
spożywczą,
aby
nie
powstał
kożuch
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
przez
chwilę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
budyniu,
aż
do
wykorzystania.
Jeden
blat
nasączamy
połową
ponczu
(wymieszane
ze
sobą
składniki),
wykładamy
połowę
kremu.
Układamy
ciasto
makowe,
następnie
druga
część
kremu.
Nasączamy
pozostałym
ponczu.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
następnie
dodajemy
kawałki
czekolady.
Wykładamy
na
biszkopt
i
wyrównujemy.
Układamy
jeden
obok
drugiego
biszkopty.
Zalewamy
jeszcze
tężejąca
galaretką.
Ciasto
wkładamy
do
lodówki
na
całą
noc.
Komentarze