Znajdź swój przepis

Ciasto fale dunaju z jabłkami

10 października, 2018

Ciasto fale dunaju z jabłkami w odsłonie jesiennej. Warstwa waniliowego ciasta, kakaowego z owocami przykryte kremem mascarpone i polewą czekoladową.

Ciasto jest maślane, wilgotne i doskonale pasuje do lekkiego kremu z mascarpone.

W tradycyjnym przepisie krem był na bazie budyniu i masła, ale zastąpiłam go lżejszą wersją i według mnie bardziej pasuje. Cięższe ciasto i delikatny krem świetnie razem współgrają. Do tego soczyste kawałeczki owoców i polewa czekoladowa.

Jabłka kroimy w kostki dosyć duże, aby były widoczne w cieście i stworzyły w falę.

REKLAMA:

W okresie jesiennym przepis na ciasto fale dunaju z jabłkami to strzał w dziesiątkę. Deser łączymy w sobie kilka warstw i możesz je podawać na przeróżne okazje i święta.

TUTAJ znajdziesz klasyczny przepis na ciasto fale dunaju z wiśniami.

fale dunaju z jabłkami

CIASTO FALE DUNAJU Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
  • 180 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

REKLAMA:
  • 70 g śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)

DODATKOWO:

  • 3-4 jabłka, duże

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę oraz wanilią, dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy przesianą mąkę. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy piankę z ciastem. Gotowe dzielimy na dwie części. Jasną część wykładamy na dno formy. Do drugiej części dodajemy przesiane kakao oraz cynamon i delikatnie mieszamy. Wykładamy na jasną część.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Układamy na cieście jeden obok drugiego i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Wykładamy na ciasto.
Śmietankę na polewę mocno podgrzewamy. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na krem. Wkładamy do lodówki na 1-2 godz. lub całą noc.

fale dunaju z jabłkami fale dunaju z jabłkami

fale dunaju z jabłkami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij