Ciasto fale dunaju z jabłkami w odsłonie jesiennej. Warstwa waniliowego ciasta, kakaowego z owocami przykryte kremem mascarpone i polewą czekoladową.
Ciasto jest maślane, wilgotne i doskonale pasuje do lekkiego kremu z mascarpone.
W tradycyjnym przepisie krem był na bazie budyniu i masła, ale zastąpiłam go lżejszą wersją i według mnie bardziej pasuje. Cięższe ciasto i delikatny krem świetnie razem współgrają. Do tego soczyste kawałeczki owoców i polewa czekoladowa.
Jabłka kroimy w kostki dosyć duże, aby były widoczne w cieście i stworzyły w falę.
W okresie jesiennym przepis na ciasto fale dunaju z jabłkami to strzał w dziesiątkę. Deser łączymy w sobie kilka warstw i możesz je podawać na przeróżne okazje i święta.
TUTAJ znajdziesz klasyczny przepis na ciasto fale dunaju z wiśniami.
CIASTO FALE DUNAJU Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
- 180 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki kakao
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 70 g śmietanki kremówki 30%
- 70 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
DODATKOWO:
- 3-4 jabłka, duże
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę oraz wanilią, dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy przesianą mąkę. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy piankę z ciastem. Gotowe dzielimy na dwie części. Jasną część wykładamy na dno formy. Do drugiej części dodajemy przesiane kakao oraz cynamon i delikatnie mieszamy. Wykładamy na jasną część.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Układamy na cieście jeden obok drugiego i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Wykładamy na ciasto.
Śmietankę na polewę mocno podgrzewamy. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na krem. Wkładamy do lodówki na 1-2 godz. lub całą noc.