Znajdź swój przepis

Kasza jaglana z mlekiem kokosowym

12 września, 2016

Kasza jaglana z mlekiem kokosowym idealna na śniadanie  z ulubionymi dodatkami. Super smakuje na ciepło z owocami sezonowymi. Zdrowa, pyszna i szybka do przygotowania jaglanka.

Kaszę jaglaną przez gotowaniem koniecznie trzeba wypłukać, aby nie miała w sobie goryczki. Gotujemy na niewielkim ogniu, aby miała czas wchłonąć płyn. Gęstość jaglanki możesz regulować samodzielnie poprzez dodawanie niewielkiej ilości mleka.

Kasza jaglana z mlekiem kokosowym to idealny sposób na zdrowy początek dnia. Uwielbiam ją z owocami sezonowymi, a w zimie z dodatkami suszonych owoców. Na zdjęciu jaglanka polana sosem malinowym.

Mleko kokosowe możesz zastąpić roślinnym, migdałowym, ryżowym lub zwykłym krowim. Wybór należy do ciebie.

REKLAMA:

Jaglanka jest sycącą, natomiast nie czujemy się po niej ciężko. Doskonale nadaje się także na deser dla dzieci. U mnie w domu posmakowała nawet osobom, które nie przepadają za zdrową żywnością.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.

kasza jaglana na mleku

KASZA JAGLANA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

SKŁADNIKI NA JAGLANKĘ:

ILOŚĆ: 4 porcje

  • 1 szklanka kaszy jaglanej, suchej
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka np. kokosowego, roślinnego, migdałowego, krowiego
  • 1 1/2 łyżki miodu, ksylitolu lub syropu z agawy
  • szczypta cynamonu

 * 1 szklanka o pojemności 250 ml.

REKLAMA:

Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, aż będzie miała jednolity kolor. Przekładamy do rondelka i zalewamy jedną szklanką wody i mleka. Dodajemy miód i cynamon. Gotujemy na niewielkim ogniu do wchłonięcia płynu. Następnie wlewamy pozostałą wodę oraz mleko. Gotujemy jeszcze 15 min. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodaj więcej mleka. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

kasza jaglana na mleku kasza jaglana na mleku

kasza jaglana na mleku

Dołącz do dyskusji

  1. Mmmm, no i mam dzisiaj piękny przepis do wykonania – fajny, bo naprawdę szybki, a jaki smaczny. Zawsze jak wchodzę do sklepu – niby towarów masa do wyboru, ale pomysłu na coś ciekawszego do jedzenia – brak. Dopiero jak się wspomogę internetem, to coś wychodzi. A mleko kokosowe chodzi za mną już od jakiegoś czasu, teraz przynajmniej wiem z czym to zjeść :))

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij