Kasza jaglana z mlekiem kokosowym idealna na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Super smakuje na ciepło z owocami sezonowymi. Zdrowa, pyszna i szybka do przygotowania jaglanka.
Kaszę jaglaną przez gotowaniem koniecznie trzeba wypłukać, aby nie miała w sobie goryczki. Gotujemy na niewielkim ogniu, aby miała czas wchłonąć płyn. Gęstość jaglanki możesz regulować samodzielnie poprzez dodawanie niewielkiej ilości mleka.
Kasza jaglana z mlekiem kokosowym to idealny sposób na zdrowy początek dnia. Uwielbiam ją z owocami sezonowymi, a w zimie z dodatkami suszonych owoców. Na zdjęciu jaglanka polana sosem malinowym.
Mleko kokosowe możesz zastąpić roślinnym, migdałowym, ryżowym lub zwykłym krowim. Wybór należy do ciebie.
Jaglanka jest sycącą, natomiast nie czujemy się po niej ciężko. Doskonale nadaje się także na deser dla dzieci. U mnie w domu posmakowała nawet osobom, które nie przepadają za zdrową żywnością.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z kaszą jaglaną.
KASZA JAGLANA Z MLEKIEM KOKOSOWYM
SKŁADNIKI NA JAGLANKĘ:
ILOŚĆ: 4 porcje
- 1 szklanka kaszy jaglanej, suchej
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka np. kokosowego, roślinnego, migdałowego, krowiego
- 1 1/2 łyżki miodu, ksylitolu lub syropu z agawy
- szczypta cynamonu
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, aż będzie miała jednolity kolor. Przekładamy do rondelka i zalewamy jedną szklanką wody i mleka. Dodajemy miód i cynamon. Gotujemy na niewielkim ogniu do wchłonięcia płynu. Następnie wlewamy pozostałą wodę oraz mleko. Gotujemy jeszcze 15 min. Jeśli konsystencja jest za gęsta dodaj więcej mleka. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Mmmm, no i mam dzisiaj piękny przepis do wykonania – fajny, bo naprawdę szybki, a jaki smaczny. Zawsze jak wchodzę do sklepu – niby towarów masa do wyboru, ale pomysłu na coś ciekawszego do jedzenia – brak. Dopiero jak się wspomogę internetem, to coś wychodzi. A mleko kokosowe chodzi za mną już od jakiegoś czasu, teraz przynajmniej wiem z czym to zjeść :))