Bardzo prosta w przygotowaniu babka cytrynowa, która będzie wspaniałym dodatkiem w święta Wielkanocne. Babka jest intensywnie cytrynowa, delikatna, lekka i wilgotna. Wierzch ciasta polałam mocno słodkim, cytrynowym lukrem, który podkreśla smak babki. Jednym słowem perfekcyjna babka cytrynowa na Wielkanoc. Pozdrawiam.
BABKA CYTRYNOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/4 szklanki mąki tortowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 85 g masła lub margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 małe jajka
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 1/4 szklanki maślanki
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA CYTRYNOWĄ POLEWĘ:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz łączymy z solą. W oddzielnej miseczce miksujemy masło z cukrem oraz skórką z cytryny. Następnie dodajemy po jednym jajku miksując do połączenia. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z sokiem z cytryny oraz maślanką, cały czas miksujemy mikserem nastawionym na wolne obroty. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( u mnie silikonowa dosyć mała o wymiarach: 21 x 5 cm ), pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w formie. Przesiany cukier puder łączymy z sokiem z cytryny oraz gorącą wodą i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto, zostawiamy do stężenia na ok. 15 min. Smacznego.