Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa

10 marca, 2014

Bardzo prosta w przygotowaniu babka cytrynowa, która będzie wspaniałym dodatkiem w święta Wielkanocne. Babka jest intensywnie cytrynowa, delikatna, lekka i wilgotna. Wierzch ciasta polałam mocno słodkim, cytrynowym lukrem, który podkreśla smak babki. Jednym słowem perfekcyjna babka cytrynowa na Wielkanoc. Pozdrawiam.

BABKA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 85 g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 małe jajka
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki maślanki
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CYTRYNOWĄ POLEWĘ:

REKLAMA:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz łączymy z solą. W oddzielnej miseczce miksujemy masło z cukrem oraz skórką z cytryny. Następnie dodajemy po jednym jajku miksując do połączenia. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z sokiem z cytryny oraz maślanką, cały czas miksujemy mikserem nastawionym na wolne obroty. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( u mnie silikonowa dosyć mała o wymiarach: 21 x 5 cm ), pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w formie. Przesiany cukier puder łączymy z sokiem z cytryny oraz gorącą wodą i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto, zostawiamy do stężenia na ok. 15 min. Smacznego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij