Znajdź swój przepis

Ciastka francuskie z budyniem i rodzynkami ( ślimaczki ) – przepis

12 marca, 2014

Pyszne, szybkie i proste tymi słowami można określić przepis na ciastka francuskie. Krem budyniowy jest obłędny w smaku i bardzo słodki. Sprawdzi się nie tylko w tym przepisie, ale będzie doskonałym dopełnieniem innych deserów. Maślane, chrupiące ciastka francuskie wypełnione kremem budyniowym i rodzynkami doskonale dopełniają się smakiem, smarując je po upieczeniu jasnym , kwaśnym dżemem np. morelowym otrzymamy jeszcze ciekawsze połączenie. Inspiracja: kuchnia w zieleni. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10-11 ciastek

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( ok. 275 g )
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka, pełnego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii lub aromatu
  • 0,5 szklanki rodzynek

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • żółtko wymieszane z łyżką mleka

W rondelku zagotowujemy mleko razem z ekstraktem oraz śmietanką, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy przesianą łyżkę mąki i ponownie miksujemy. Następnie powoli dodajemy, cały czas miksując ciepłą mieszankę mleka ze śmietanką. Ponownie wstawiamy na niewielki ogień i chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając, nie doprowadzając do wrzenia ( żółtka mogłyby się ściąć pod wpływem temp. ). Masa powinna być gęsta. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Ciasto francuskie przekładamy na stolnicę i smarujemy budyniem oraz obsypujemy rodzynkami. Zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy na ok. 10-11 części. Każdą przekładamy na blaszkę do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie, rozcięta częścią do góry. Każdy kawałek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

  1. Czy ciastka lepiej przechowywać w lodówce czy?poza nią?

    1. aneta Autor says:

      w szczelnym pojemniku w lodówce

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij