Znajdź swój przepis

Babka a la Oreo – przepis

7 marca, 2014

Mocno czekoladowa babka z wnętrzem na bazie sera i zmielonych ciastek Oreo. Babka jest dosyć ciężka i jeden kawałek potrafi bardzo nasycić. Nadzienie jest przepyszne, gęste i słodkie z wyczuwalnym serem. Przepis na pewno polubią dzieci i każdy fan ciastek Oreo. Alternatywa dla klasycznej babki, czy ktoś będzie odważny i zaserwuje ją na święta? Przepis: bakers royale. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 85 g kakao
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 85 g czekolady deserowej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 170 g masła, roztopionego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 1/3 szklanki zmielonych ciastek Oreo ( ok. 8-9 szt )
  • 113 g sera białego, mielonego
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1 ciastko Oreo

Zmielone ciastka wkładamy do miski razem z białym serem, żółtkami, wanilią, cukrem oraz przesianą mąką. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wkładamy do lodówki, aż przygotujemy ciasto na babkę.

Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. W oddzielnej miseczce przesiewamy przez sitko kakao, następnie łączymy za pomocą trzepaczki z wrzącą wodą oraz czekoladą połamaną na kawałeczki. Mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia czekolady ( jeśli czekolada nie będzie chciała się rozpuścić masę możemy roztopić nad parą wodną ). Następnie dodajemy maślankę i ponownie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Roztopione masło o temp. pokojowej mieszamy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka i miksujemy, aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania dodajemy wanilię oraz sól. Do masy dodajemy w 3 częściach suche składniki naprzemiennie z masą czekoladową, delikatnie łącząc za pomocą drewnianej łyżki. Połowę masy przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej kakao. Następnie wykładamy schłodzoną masę z ciastek Oreo ( masa nie powinna dotykać boków formy ), wykładamy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min, sprawdzamy patyczkiem jeśli jest prawie suchy ciasto jest gotowe. Ciasto zostawiamy do wystudzenia w formie.

Cukier puder przesiewamy przez sitko, dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką do całkowitego połączenia. Masa powinna być gęsta, ale jednocześnie lekko płynna. Pokrywamy ostudzone ciasto i posypujemy pokruszoną, ciemną częścią ciastka Oreo. Ciasto zostawiamy na 15 min. do stężenia lukru. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz przepis na domowe ciastka Oreo.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x