Znajdź swój przepis

Ciasto Marlenka

17 grudnia, 2018

Marlenka to wielowarstwowe ciasto miodowe przekładane kremem kajmakowym i polewą czekoladową. Przepis idealny na nadchodzące Święta Boże Narodzenia.

Blaty z ciasta miodowego możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przełożyć kremem dzień wcześniej. Ciasto miodowe zaraz po upieczeniu jest twarde, ale z czasem zaczyna mięknąć i przełożone kremem rozpływa się w ustach.

Krem jest na bazie budyniu, masła i kajmaku. Kremowe, słodkie dzięki dodaniu masy kajmakowej. Ciasto miodowe i kajmak to połączenie super smaczne.

Wierzch polałam czekoladową polewą, która sprawia, że ciasto nie jest mdłe.

REKLAMA:

Ciasto Marlenka to przepis, który często pieczony jest na Święta Boże Narodzenia. Ciasto możesz wykonać nawet na kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

ciasto marlenka

CIASTO MARLENKA

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

  • 120 g masła lub margaryny
  • 4 łyżki miodu, naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • 2 jajka
  • 3 – 3 1/2 szklanki mąki tortowej

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

  • 700 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 400 g masy kajmakowej
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

REKLAMA:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka o grubym dnie i rozpuszczamy. Dodajemy miód oraz przesiany cukier puder. Mieszamy do rozpuszczenia.
Sodę mieszamy z octem i dodajemy do rozpuszczonego masła. Przez chwile ponownie podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, aż ciasto będzie gęste i elastyczne. Gotowe dzielimy na 6 części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek na kształt formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 5-7 min. Postępujemy tak samo z pozostałymi kawałkami.
500 ml mleka podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy do gorącego mleka, mieszamy i gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń oraz masę kajmakową (zostawiamy 1/4 kajmaku na później).
Każdą warstwę przekładamy kremem. Wierzch smarujemy kajmakiem. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki, aby blaty miodowe zmiękły.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.

ciasto marlenka ciasto marlenka ciasto marlenka ciasto marlenka ciasto marlenka ciasto marlenka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto w moim typie, muszę spróbować :)

  2. Ile dni wcześniej można zrobić placki miodowe?

    1. Ilovebake says:

      Możesz wykonać nawet 2-3 dni wcześniej :)

  3. Wygląda imponująco ???? a ciasto robimy bez użycia miksera? A jak bym chciała zrobić na dużej prostokątnej formie to o ile zwiększyć porcję?

    1. Ilovebake says:

      Nie potrzeba miksera :) A jakie wymiary blaszki ?

    2. 37×25

    3. Ilovebake says:

      Najbezpieczniej byłoby zwiększyć składniki o 1/3 :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij