Marlenka to wielowarstwowe ciasto miodowe przekładane kremem kajmakowym i polewą czekoladową. Przepis idealny na nadchodzące Święta Boże Narodzenia.
Blaty z ciasta miodowego możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przełożyć kremem dzień wcześniej. Ciasto miodowe zaraz po upieczeniu jest twarde, ale z czasem zaczyna mięknąć i przełożone kremem rozpływa się w ustach.
Krem jest na bazie budyniu, masła i kajmaku. Kremowe, słodkie dzięki dodaniu masy kajmakowej. Ciasto miodowe i kajmak to połączenie super smaczne.
Wierzch polałam czekoladową polewą, która sprawia, że ciasto nie jest mdłe.
Ciasto Marlenka to przepis, który często pieczony jest na Święta Boże Narodzenia. Ciasto możesz wykonać nawet na kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
CIASTO MARLENKA
SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:
- 120 g masła lub margaryny
- 4 łyżki miodu, naturalnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 2 jajka
- 3 – 3 1/2 szklanki mąki tortowej
SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:
- 700 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 400 g masy kajmakowej
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Masło
przekładamy
do
rondelka
o
grubym
dnie
i
rozpuszczamy.
Dodajemy
miód
oraz
przesiany
cukier
puder.
Mieszamy
do
rozpuszczenia.
Sodę
mieszamy
z
octem
i
dodajemy
do
rozpuszczonego
masła.
Przez
chwile
ponownie
podgrzewamy.
Zestawiamy
z
ognia
i
zostawiamy
do
lekkiego
przestudzenia.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku
i
mieszamy
do
połączenia.
Wsypujemy
stopniowo
przesianą
mąkę,
aż
ciasto
będzie
gęste
i
elastyczne.
Gotowe
dzielimy
na
6
części.
Na
lekko
podsypanej
mąką
stolnicy
rozwałkowujemy
kawałek
na
kształt
formy.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
5-7
min.
Postępujemy
tak
samo
z
pozostałymi
kawałkami.
500
ml
mleka
podgrzewamy.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy.
Dodajemy
do
gorącego
mleka,
mieszamy
i
gotujemy,
aż
budyń
będzie
gęsty.
Zdejmujemy
z
ognia,
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy,
następnie
dodajemy
po
łyżce
ostudzony
budyń
oraz
masę
kajmakową
(zostawiamy
1/4
kajmaku
na
później).
Każdą
warstwę
przekładamy
kremem.
Wierzch
smarujemy
kajmakiem.
Owijamy
folią
i
wkładamy
na
całą
noc
do
lodówki,
aby
blaty
miodowe
zmiękły.
Kremówkę
mocno
podgrzewamy,
dodajemy
kawałki
czekolady
i
mieszamy
do
rozpuszczenia.
Polewamy
wierzch
ciasta
i
zostawiamy
na
15
min.
do
stężenia.
Komentarze
Ciasto w moim typie, muszę spróbować
Ile dni wcześniej można zrobić placki miodowe?
Możesz wykonać nawet 2-3 dni wcześniej
Wygląda imponująco ???? a ciasto robimy bez użycia miksera? A jak bym chciała zrobić na dużej prostokątnej formie to o ile zwiększyć porcję?
Nie potrzeba miksera
A jakie wymiary blaszki ?
37×25
Najbezpieczniej byłoby zwiększyć składniki o 1/3