Marlenka to wielowarstwowe ciasto miodowe przekładane kremem kajmakowym i polewą czekoladową. Przepis idealny na nadchodzące Święta Boże Narodzenia.
Blaty z ciasta miodowego możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przełożyć kremem dzień wcześniej. Ciasto miodowe zaraz po upieczeniu jest twarde, ale z czasem zaczyna mięknąć i przełożone kremem rozpływa się w ustach.
Krem jest na bazie budyniu, masła i kajmaku. Kremowe, słodkie dzięki dodaniu masy kajmakowej. Ciasto miodowe i kajmak to połączenie super smaczne.
Wierzch polałam czekoladową polewą, która sprawia, że ciasto nie jest mdłe.
Ciasto Marlenka to przepis, który często pieczony jest na Święta Boże Narodzenia. Ciasto możesz wykonać nawet na kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
CIASTO MARLENKA
SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:
- 120 g masła lub margaryny
- 4 łyżki miodu, naturalnego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 2 jajka
- 3 – 3 1/2 szklanki mąki tortowej
SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:
- 700 ml mleka
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 400 g masy kajmakowej
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka o grubym dnie i rozpuszczamy. Dodajemy miód oraz przesiany cukier puder. Mieszamy do rozpuszczenia.
Sodę mieszamy z octem i dodajemy do rozpuszczonego masła. Przez chwile ponownie podgrzewamy. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Wsypujemy stopniowo przesianą mąkę, aż ciasto będzie gęste i elastyczne. Gotowe dzielimy na 6 części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek na kształt formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 5-7 min. Postępujemy tak samo z pozostałymi kawałkami.
500 ml mleka podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Dodajemy do gorącego mleka, mieszamy i gotujemy, aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń oraz masę kajmakową (zostawiamy 1/4 kajmaku na później).
Każdą warstwę przekładamy kremem. Wierzch smarujemy kajmakiem. Owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki, aby blaty miodowe zmiękły.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.
Ciasto w moim typie, muszę spróbować :)
Ile dni wcześniej można zrobić placki miodowe?
Możesz wykonać nawet 2-3 dni wcześniej :)
Wygląda imponująco ???? a ciasto robimy bez użycia miksera? A jak bym chciała zrobić na dużej prostokątnej formie to o ile zwiększyć porcję?
Nie potrzeba miksera :) A jakie wymiary blaszki ?
37×25
Najbezpieczniej byłoby zwiększyć składniki o 1/3 :)