Bardzo prosty przepis na ciasto świąteczne, które nie wymaga pieczenia. Herbatniki kakaowe, krem korzenny i do tego powidła śliwkowego. Rewelacyjny w smaku deser na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.
Przepis na ciasto świąteczne podpatrzyłam na innych blogach i jest to genialny pomysł na szybki deser w święta. U mnie wersja, która mi najbardziej smakowała z kremem budyniowo-korzennym.
Krem na bazie budyniu kremu ciasteczkowego Lotus to po prostu poezja. Delikatny, kremowy i do tego słodki z nutką przypraw korzennych. Krem Lotus dostaniesz w dużych supermarketach lub sklepach kuchnie świata. Natomiast możesz go wykonać samodzielnie w domu. W internecie widziałam co najmniej kilka przepisów.
Ciasto świąteczne bez pieczenia to mój hit tych świąt. Smak jest obłędny, nie wymaga zbyt dużo przygotowań i do tego połączenie powideł i kremu korzennego. Koniecznie wypróbuj ten smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
CIASTO ŚWIĄTECZNE BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM KORZENNY:
- 600 ml mleka
- 2 x budyń śmietankowy, proszek
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła, temp. pokojowa
- 4-5 łyżek kremu korzennego Lotus *
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników kakaowych
- 3/4 słoiczka powideł śliwkowych **
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
* krem korzenny kupisz w większych sklepach lub możesz wykonać samodzielnie
** powidła możesz lekko zagęścić dodając do nich 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody
400 ml mleka przelewamy do rondelka o grubym dnie i podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy powoli zimną mieszaninę do gorącego mleka. Podgrzewamy, aż budyń zacznie być gęsty. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń oraz na koniec krem korzenny.
Formę o wym. 23×18 cm lub podobną wykładamy papierem lub folią. Układamy na dnie herbatniki, smarujemy 1/3 powideł i wykładamy 1/4 kremu. Ponownie herbatniki, powidła i krem. Powtarzamy raz jeszcze, następnie herbatniki i pozostały krem. Wierzch oprószamy wiórkami koksowymi. Owijamy folią i wkładamy na noc do lodówki.
czy można pominąć powidło lub zastąpić je np. dżemem z czarnej pożeczki?
tak :)
Bardzo dziekuje za odp.
Powidła około 300 g a herbatniki 500 g