Tarta z czereśniami na kruchym cieście z leciutkim kremem z dodatkiem mascarpone i pysznymi owocami. Doskonała propozycja na letni deser.
Spód tarty po upieczeniu można posmarować dżemem malinowym lub wiśniowym i dopiero wykładać krem. Owoce na wierzchu natomiast można zatopić w galaretce np. przeźroczystej lub wiśniowej.
Tarta z tego przepisu jest leciutka, delikatna i świetnie będzie pasowała na letnie popołudnia.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
TARTA Z CZEREŚNIAMI
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 180 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 zimne żółtko
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
KREM Z MASCARPONE
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g serka mascarpone
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- 250 – 300 g czereśni
PRZYGOTOWANIE:
Formę na tartę o wymiarach ok. 24 cm smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, kawałki zimnego masła i szczyptę soli. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Gotowe owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek nieco większy od formy. Wykładamy do formy i przyciskamy do dna i boków. Nadmiar ciasta wycinamy nożem. Wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Następnie nakłuwamy widelcem całe ciasto i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 20 minut do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia przez kilka minut. Następnie wkładamy do kuchenki mikrofalowej na chwilkę. Mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę miksujemy razem mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy powoli żelatynę lub dodajemy śmietan – fix. Wykładamy krem na kruche ciasto i układamy połówki czereśni. Dekorujemy mini bezikami lub świeżą mięta.