Brownie z malinami i kawałkami czekolady na wierzchu. Niesamowicie wilgotne ciasto z dużą ilością czekolady i lekko kwaśnymi owocami.
Brownie bardzo proste do przygotowania bez użycia miksera. Wystarczy wymieszać trzepaczką mokre składniki z suchymi.
Maliny świetnie pasują do czekolady i doskonale wzbogacają smak ciasta. Na wierzchu kawałki czekolady, które po upieczeniu wręcz rozpływają się w ustach.
Przepyszne, mocno czekoladowe ciasto z owocami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
MURZYNEK Z WIŚNIAMI I MALINAMI
BROWNIE Z MALINAMI
SKŁADNIKI:
- 180 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka o temp. pokojowej
- 230 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 140 g mąki tortowej
- szczypta soli
- ok. 200 – 250 g malin
- ok. 50 – 60 g gorzkiej czekolady (posiekanej) na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 20 x 25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, dalej dodajemy mieszaninę czekolady oraz wprost do miseczki przesiewamy mąkę. Mieszamy trzepaczką tylko do połączenia składników. Na wierzchu układamy maliny i kawałki czekolady. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 50 minut (patyczek powinien być lekko obklejony ciastem). Studzimy i dopiero kroimy na kawałki.
Rewelacja 😍. Robię ciasto po raz drugi. Pierwszy raz do spróbowałam, w niedzielę bo nie miałam nic do kawy. Robi się bardzo szybko. Drugi raz na urodzinową kawę w pracy. Smakuje obłędnie. Polecam 😊