Kruche ciasto z malinami i jogurtową pianką to przepyszny wypiek, który przypomina w smaku sernik. Cudowne, lekkie i proste w przygotowaniu.
Pianka jogurtowa jest leciutka, słodka i troszkę przypomina w smaku sernik. Idealnie pasuje do lekko kwaśnych malin, które świetnie podkręcają smak ciasta.
Bazą jest proste ciasto kruche, które na dole formy równomiernie wykładamy, a z kolei na wierzchu ścieramy na tarce.
Ciasto jest niesamowicie pyszne z soczystymi malinami, które poza sezonem możesz zastąpić mrożonymi owocami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
- szczypta soli
JOGURTOWA PIANKA
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 600 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- budyń waniliowy w proszku bez cukru (60 g)
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 500 – 600 g malin świeżych lub mrożonych
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą natomiast wylepiamy dno formy i nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce jogurt, wlewamy powoli olej. Przesiewamy proszek budyniowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Maliny wykładamy na podpieczony spód, następnie wykładamy warstwę jogurtową i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe zostawiamy na ok. 5 – 10 minut w piekarniku i dopiero lekko uchylamy. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
Zrobiłam kruche na jogurtowej piance po dodaniu jogurtu pianka zrobiła się całkiem rzadka czy to normalne?
Całkiem rzadka nie powinna być. Jakiego jogurtu użyłaś?
Niestety nie na każdym jogurcie wyjdzie co jest dość istotne. Cała blacha ciasta do wyrzucenia – masa jogurtowa po upieczeniu wygląda jak zakalec.
W przepisie napisałam jogurt naturalny :)
Jaki jogurt naturalny będzie najlepszy? Gęsty grecki czy rzadki?
Ja dałam zwykły naturalny z Biedronki lub Piątnicy.
Piekłam je po raz drugi, piekłam 1h 15 minut i dalej opadł….nie rozumiem…
Jak wyglądała góra ciasta?
Witam, nie wiem czy robię coś nie tak ale gdy piekłam ciasto urosło a potem totalnie opadło, w którym momencie zawaliłam?
Czy ciasto z góry było dobrze wypieczone, rumiane?
Tak, było wypieczone, ale piekłam opcja termoobieg, może lepiej od dołu?
Nie pieczemy w termoobiegu :)
To pieczemy czy nie pieczemy w termoobiegu?
Ja piekłam bez termoobiegu :)
Czy można zamienić maliny na porzeczki?
Tak :)
proszek do pieczenia to nic innego jak soda oczyszczona, mąka ziemniaczana i mieszanina kwasów winowego, jabłkowego i cytrynowego….żaden z tych składników nie jest szkodliwy dla zdrowia…:))
Badziew nie przepis … proszek do pieczenia ??? Do kruchego ciasta ??? Naprawdę ???
Po to robimy chyba sami aby nie faszerować g…. W dodatku zupełnie niepotrzebnie
W tym przepisie dodajemy, aby spulchnić kruche ciasto :) jeśli Pani nie chce można zrezygnować.
proponuję zamienić proszek do pieczenia na ….odrobinę kultury….działa cuda!
Jaka maruda . Buuuu
Czy ciasto musi być przechowywane w lodówce?
Tak, szczelnie zamknięte :)
Jakiego jogurtu Pani użyła?
Jogurtu naturalnego :)