Znajdź swój przepis

Kruche ciasto z malinami i jogurtową pianką

27 czerwca, 2024
REKLAMA:

Kruche ciasto z malinami i jogurtową pianką to przepyszny wypiek, który przypomina w smaku sernik. Cudowne, lekkie i proste w przygotowaniu.

Pianka jogurtowa jest leciutka, słodka i troszkę przypomina w smaku sernik. Idealnie pasuje do lekko kwaśnych malin, które świetnie podkręcają smak ciasta.

Bazą jest proste ciasto kruche, które na dole formy równomiernie wykładamy, a z kolei na wierzchu ścieramy na tarce.

Ciasto jest niesamowicie pyszne z soczystymi malinami, które poza sezonem możesz zastąpić mrożonymi owocami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SZARLOTKA Z JOGURTOWĄ PIANKĄ

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ

MALINOWA CHMURKA

kruche ciasto z malinami

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 400 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
  • szczypta soli

JOGURTOWA PIANKA

  • 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 600 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • budyń waniliowy w proszku bez cukru (60 g)
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • ok. 500 – 600 g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą natomiast wylepiamy dno formy i nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce jogurt, wlewamy powoli olej. Przesiewamy proszek budyniowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Maliny wykładamy na podpieczony spód, następnie wykładamy warstwę jogurtową i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe zostawiamy na ok. 5 – 10 minut w piekarniku i dopiero lekko uchylamy. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.

kruche ciasto z malinami
kruche ciasto z malinami
kruche ciasto z malinami

Dołącz do dyskusji

  1. proszek do pieczenia to nic innego jak soda oczyszczona, mąka ziemniaczana i mieszanina kwasów winowego, jabłkowego i cytrynowego….żaden z tych składników nie jest szkodliwy dla zdrowia…:))

  2. Badziew nie przepis … proszek do pieczenia ??? Do kruchego ciasta ??? Naprawdę ???
    Po to robimy chyba sami aby nie faszerować g…. W dodatku zupełnie niepotrzebnie

    1. W tym przepisie dodajemy, aby spulchnić kruche ciasto :) jeśli Pani nie chce można zrezygnować.

    2. proponuję zamienić proszek do pieczenia na ….odrobinę kultury….działa cuda!

  3. Czy ciasto musi być przechowywane w lodówce?

    1. Tak, szczelnie zamknięte :)

  4. Jakiego jogurtu Pani użyła?

    1. Jogurtu naturalnego :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij