Kruche ciasto z malinami i jogurtową pianką to przepyszny wypiek, który przypomina w smaku sernik. Cudowne, lekkie i proste w przygotowaniu.
Pianka jogurtowa jest leciutka, słodka i troszkę przypomina w smaku sernik. Idealnie pasuje do lekko kwaśnych malin, które świetnie podkręcają smak ciasta.
Bazą jest proste ciasto kruche, które na dole formy równomiernie wykładamy, a z kolei na wierzchu ścieramy na tarce.
Ciasto jest niesamowicie pyszne z soczystymi malinami, które poza sezonem możesz zastąpić mrożonymi owocami.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I BUDYNIOWĄ PIANKĄ
![kruche ciasto z malinami](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2024/06/kruche-ciasto-z-malinami-i-jogurtowa-pianka.jpg)
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I JOGURTOWĄ PIANKĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 400 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 5 zimnych żółtek (rozmiar L)
- szczypta soli
JOGURTOWA PIANKA
- 5 białek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 600 g jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- budyń waniliowy w proszku bez cukru (60 g)
- szczypta soli
DODATKOWO
- ok. 500 – 600 g malin świeżych lub mrożonych
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka oraz szczyptę soli i zagniatamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Drugą natomiast wylepiamy dno formy i nakłuwamy całe widelcem. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 15 – 18 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce jogurt, wlewamy powoli olej. Przesiewamy proszek budyniowy i jeszcze chwilkę miksujemy. Maliny wykładamy na podpieczony spód, następnie wykładamy warstwę jogurtową i ścieramy na tarce o dużych oczkach kawałek ciasta z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 45 minut do zarumienienia wierzchu ciasta. Gotowe zostawiamy na ok. 5 – 10 minut w piekarniku i dopiero lekko uchylamy. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
![kruche ciasto z malinami](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2024/06/kruche-ciasto-z-malinami-i-jogurtowa-pianka-5.jpg)
![kruche ciasto z malinami](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2024/06/kruche-ciasto-z-malinami-i-jogurtowa-pianka-3.jpg)
![kruche ciasto z malinami](https://ilovebake.pl/wp-content/uploads/2024/06/kruche-ciasto-z-malinami-i-jogurtowa-pianka-7.jpg)
proszek do pieczenia to nic innego jak soda oczyszczona, mąka ziemniaczana i mieszanina kwasów winowego, jabłkowego i cytrynowego….żaden z tych składników nie jest szkodliwy dla zdrowia…:))
Badziew nie przepis … proszek do pieczenia ??? Do kruchego ciasta ??? Naprawdę ???
Po to robimy chyba sami aby nie faszerować g…. W dodatku zupełnie niepotrzebnie
W tym przepisie dodajemy, aby spulchnić kruche ciasto :) jeśli Pani nie chce można zrezygnować.
proponuję zamienić proszek do pieczenia na ….odrobinę kultury….działa cuda!
Czy ciasto musi być przechowywane w lodówce?
Tak, szczelnie zamknięte :)
Jakiego jogurtu Pani użyła?
Jogurtu naturalnego :)