Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi zatopionymi w środku i polewą czekoladową. Lekkie ciasto z niespodzianką w środku.
Kuleczki kokosowe z twarogiem są wilgotne, słodkie i mocno kokosowe. Dają się łatwo formować i trzymają kształt podczas pieczenia.
Ciasto czekoladowe jest leciutkie, wilgotne i puszyste.
Połączenie ciasta i kuleczek to pomysłowy przepis na deser i zaskoczenie gości lub domowników, którzy na pewno nie będą się spodziewali, że coś jeszcze w nim jest.
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo czasu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KULKAMI KOKOSOWYMI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KULECZKI KOKOSOWE:
- 250 g twarogu, półtłustego
- 1 żółtko
- 70 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego, proszek
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Tortownicę o średnicy 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Twaróg mieszamy dokładnie razem ze składniki. Wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na dnie formy. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Masło razem z cukrem, wanilią, wodą oraz przesianym kakao przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia ( odlewamy 1/3 szklanki na polewę). Następnie dodajemy żółtka oraz przesiane suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Białka miksujemy razem z solą na sztywna piankę. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy łyżką na kuleczki. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy odłożoną polewą.
Twaróg należy zmielić? Pozdrawiam serdecznie
Mój był w kostce i tylko rozdrobnilam go widelcem
Czy do kuleczek można użyć twarogu z wiaderka typu 'Mój ulubiony” czy lepiej samemu zmielić twaróg?
Lepiej samemu :)