Babka cytrynowa piaskowa lekka jak puszek, wilgotna i niesamowicie cytrynowa. Idealna babka na Wielkanoc lub jako szybki wypiek do przygotowania w kilka chwil. Jedna z moich ulubionych propozycji w tegoroczne święta.
Babka cytrynowa wykonana na bazie mąki tortowej i w części z mąki ziemniaczanej zyskuje na delikatności. Natomiast ważne jest, aby jajka była bardzo dobrze ubite z cukrem na jasną i puszystą masę. W ten sposób struktura ciasta jest napowietrzona i podniesiona.
Babkę możesz upiec nawet kilka dni wcześniej i trzymać pod przykryciem. Nie straci swojej świeżości i będzie równie dobra co w dniu pieczenia.
Babka cytrynowa piaskowa może być polana lukrem z odrobiną soku z cytryny, oprószona cukrem pudrem lub oblana polewą z białej czekolady. Wszystkie opcję doskonale pasują do ciasta.
Koniecznie wypróbuj w te święta ten prosty przepis, który mnie zachwycił.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na babki wielkanocne.
BABKA CYTRYNOWA PIASKOWA
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, roztopionego
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- skórka otarta z cytryny
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Następnie powoli również w kilku porcjach dodajemy roztopione i ostudzone masło. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny oraz skórką. Formę na babkę o śr. 24 cm. smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (robimy to dokładnie, ponieważ babka ma tendencję do przywierania do ścianek). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka i zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i zostawiamy babkę do wystudzenia. Wszystkie składniki na lukier mieszamy ze sobą i polewamy wierzch babki. Zostawiamy na około 15 min. i możemy kroić.
Właśnie upiekłam,babeczka przepyszna,pachnąca i wilgotna.Babki mi często nie udają się a ta ładnie wyrosła i nie ma zakalca.Pychotka.Dziękuję za przepis.Korzystam z tej strony bardzo często i jestem zadowolona
Pyszna. Dałam 2 malutkie cytryny, skórki mało, bo najpierw wycisnęłam sok 🙈 ale mogłaby być mocniej cytrynowa. Może następnym razem wspomogę się ekstraktem cytrynowym 🤔
Czy można masło zastąpić olejem? Dzieci mają uczulenie i nie mogę użyć masla
Na blogu znajdziesz inne przepisy z olejem, a tutaj warto nie zamieniac.
Czy można zrobić tę babkę w formie keksowej?
Tak :)
Wlasnie babka siedzi w piecu i ladnie rosnie do konca zostalo 10 min-mysle ze bedzie smakopwala- pozdrawiam
Tego szukałam! Pyszności ????????????????
Dzisiaj upiekłam babkę z tego przepisu Wyszła IDEALNIE . Puszysta, cytrynowa, rozpływająca się w ustach a co najważniejsze dzieciom smakowało. Dziękuję..
Wygląda smakowicie :) czy temperatura jest podana z termoobiegiem?
Bez tylko gora dol grzalka ????
Przepis bardzo chętnie wypróbuje ale ze względu że dopiero zaczynam moją nauke z kuchnia pieczeniem to mam pytanie dlaczego część osób mówi że piany i składników nie należy łączyc mikserem bo nie wyjdzie przepis i jak jest w tym przypadku?
W większości przypadków pianę łączymy mieszając a nie miksując. Natomiast tutaj sprawniej będzie połączyć roztopione masło z masą. Często ubita piana podnosi ciasto i jesli zburzymy dosyć mocno jej strukturę to ciasto nie wyrośnie.
czy można upiec babkę z tego przepisu w silikonowych formekach w kształcie owieczki i baranka, czy nie jest to najlepszy przepis do tego typu foremek???
zobacz ten przepis https://ilovebake.pl/2017/04/07/babeczki-wielkanocne/
Przepiękna! Kocham babki … generalnie wszystkie, ale szczególnie te „jasne” <3 Bardzo chętnie wypróbuję przepis :-)
Ależ leciutka! Prawdziwy babkowy obłoczek :)