Babka cytrynowa piaskowa lekka jak puszek, wilgotna i niesamowicie cytrynowa. Idealna babka na Wielkanoc lub jako szybki wypiek do przygotowania w kilka chwil. Jedna z moich ulubionych propozycji w tegoroczne święta.
Babka cytrynowa wykonana na bazie mąki tortowej i w części z mąki ziemniaczanej zyskuje na delikatności. Natomiast ważne jest, aby jajka była bardzo dobrze ubite z cukrem na jasną i puszystą masę. W ten sposób struktura ciasta jest napowietrzona i podniesiona.
Babkę możesz upiec nawet kilka dni wcześniej i trzymać pod przykryciem. Nie straci swojej świeżości i będzie równie dobra co w dniu pieczenia.
Babka cytrynowa piaskowa może być polana lukrem z odrobiną soku z cytryny, oprószona cukrem pudrem lub oblana polewą z białej czekolady. Wszystkie opcję doskonale pasują do ciasta.
Koniecznie wypróbuj w te święta ten prosty przepis, który mnie zachwycił.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na babki wielkanocne.
BABKA CYTRYNOWA PIASKOWA
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, roztopionego
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- skórka otarta z cytryny
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrami
na
jasną
i
puszystą
masę
(powinna
potroić
swoją
objętość).
Zmniejszamy
obroty
miksera
do
minimum
i
dodajemy
w
niewielkich
porcjach
suche
składniki.
Następnie
powoli
również
w
kilku
porcjach
dodajemy
roztopione
i
ostudzone
masło.
Na
koniec
łączymy
z
sokiem
z
cytryny
oraz
skórką.
Formę
na
babkę
o
śr.
24
cm.
smarujemy
dokładnie
masłem
i
oprószamy
bułką
tartą
(robimy
to
dokładnie,
ponieważ
babka
ma
tendencję
do
przywierania
do
ścianek).
Wkładamy
do
piekarnika
rozgrzanego
do
180
C
i
pieczemy
przez
około
40-45
min
do
tzw.
suchego
patyczka
i
zarumienienia.
Po
upieczeniu
zostawiamy
lekko
uchylone
drzwiczki
i
zostawiamy
babkę
do
wystudzenia.
Wszystkie
składniki
na
lukier
mieszamy
ze
sobą
i
polewamy
wierzch
babki.
Zostawiamy
na
około
15
min.
i
możemy
kroić.
Komentarze
Czy można masło zastąpić olejem? Dzieci mają uczulenie i nie mogę użyć masla
Na blogu znajdziesz inne przepisy z olejem, a tutaj warto nie zamieniac.
Czy można zrobić tę babkę w formie keksowej?
Tak
Wlasnie babka siedzi w piecu i ladnie rosnie do konca zostalo 10 min-mysle ze bedzie smakopwala- pozdrawiam
Tego szukałam! Pyszności ????????????????
Dzisiaj upiekłam babkę z tego przepisu Wyszła IDEALNIE . Puszysta, cytrynowa, rozpływająca się w ustach a co najważniejsze dzieciom smakowało. Dziękuję..