Znajdź swój przepis

Ciasto kasztanek

19 października, 2023

Ciasto kasztanek na biszkopcie kakaowym z kremem czekoladowym i dodatkiem cukierków kasztanki. Cudowne, kremowe i lekkie ciasto na przeróżne okazje od urodzin po święta.

Biszkopt kakaowy możesz przygotować dzień wcześniej, zawinąć folią lub przykryć papierem i przechowywać w piekarniku. Możesz go nasączyć herbatą, kawą lub wymieszać z odrobiną likieru np. kawowego.

Jeśli lubisz lekko kwaśny akcent możesz dodać warstwę dżemu śliwkowego, porzeczkowego lub wiśniowego.

Krem na bazie nutelli i cukierków jest słodziutki, lekki i cudownie komponuje się z korzennymi ciasteczkami Lotus. Jeśli nie masz ich pod ręką użyj herbatników korzennych lub kakaowych.

Proste ciasto z kremem, które zachwyci gości i będzie słodkim dopełnieniem na stole.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CZEKOLADOWE DZIEŃ I NOC

CIASTO CHAŁWOWE Z CZEKOLADĄ

TORT CZEKOLADOWY

ciasto kasztanek

CIASTO KASZTANEK

SKŁADNIKI:

BISZKOPT KAKAOWY

  • 4 jajka o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
  • szczypta soli

KREM CZEKOLADOWY

  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 pełnych łyżek kremu nutella
  • 150 g cukierków kasztanki
  • 3 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
  • 1/4 szklanki wody

NASĄCZENIE

  • 1 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

DODATKOWO

  • 1 duże opakowanie ciasteczek korzennych lotus/ herbatniki kakaowe
  • 1/2 szklanki posiekanych orzeszków włoskich

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu nasączamy połową mocnego naparu z herbaty.
Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę wprost pod widełki miksera. Połowę kremu przekładamy do innej miseczki i dodajemy przesiany cukier puder. Do pozostałego kremu dodajemy po łyżce krem nutella oraz starte cukierki. Wykładamy na biszkopt, następnie lekko zatapiamy ciasteczka w pozostałej herbacie i układamy na wierzchu. Przykrywamy białą częścią kremu i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy kawałeczkami orzechów włoskich lub startą czekoladą.

ciasto kasztanek
ciasto kasztanek

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto super… Robi się szybko a smak rewelacyjny.

  2. Krem z kasztankami i nutellą zważył mi się, ma Pani pomysł dlaczego?

    1. Jedynie to myślę, że śmietanka była zbyt długo miksowana.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x