Ciasto kasztanek na biszkopcie kakaowym z kremem czekoladowym i dodatkiem cukierków kasztanki. Cudowne, kremowe i lekkie ciasto na przeróżne okazje od urodzin po święta.
Biszkopt kakaowy możesz przygotować dzień wcześniej, zawinąć folią lub przykryć papierem i przechowywać w piekarniku. Możesz go nasączyć herbatą, kawą lub wymieszać z odrobiną likieru np. kawowego.
Jeśli lubisz lekko kwaśny akcent możesz dodać warstwę dżemu śliwkowego, porzeczkowego lub wiśniowego.
Krem na bazie nutelli i cukierków jest słodziutki, lekki i cudownie komponuje się z korzennymi ciasteczkami Lotus. Jeśli nie masz ich pod ręką użyj herbatników korzennych lub kakaowych.
Proste ciasto z kremem, które zachwyci gości i będzie słodkim dopełnieniem na stole.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE DZIEŃ I NOC
CIASTO CHAŁWOWE Z CZEKOLADĄ
TORT CZEKOLADOWY

CIASTO KASZTANEK
SKŁADNIKI:
BISZKOPT KAKAOWY
- 4 jajka o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 pełne łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego w proszku
- szczypta soli
KREM CZEKOLADOWY
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 pełnych łyżek kremu nutella
- 150 g cukierków kasztanki
- 3 łyżeczki żelatyny/ śmietan – fix
- 1/4 szklanki wody
NASĄCZENIE
- 1 1/2 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO
- 1 duże opakowanie ciasteczek korzennych lotus/ herbatniki kakaowe
- 1/2 szklanki posiekanych orzeszków włoskich
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i mąką ziemniaczaną. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu nasączamy połową mocnego naparu z herbaty.
Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę i niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę wprost pod widełki miksera. Połowę kremu przekładamy do innej miseczki i dodajemy przesiany cukier puder. Do pozostałego kremu dodajemy po łyżce krem nutella oraz starte cukierki. Wykładamy na biszkopt, następnie lekko zatapiamy ciasteczka w pozostałej herbacie i układamy na wierzchu. Przykrywamy białą częścią kremu i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy kawałeczkami orzechów włoskich lub startą czekoladą.


Ciasto super… Robi się szybko a smak rewelacyjny.
Krem z kasztankami i nutellą zważył mi się, ma Pani pomysł dlaczego?
Jedynie to myślę, że śmietanka była zbyt długo miksowana.