Ciasto czekoladowe dzień i noc na bazie wilgotnego ciasta z dużą ilością kakao. Całość przełożona kremami z białej i ciemnej czekolady. Bomba smaków.
Ciasto czekoladowe z tego przepisu jest bardzo proste i błyskawicznie w przygotowaniu. Ciasta nie ma potrzeby nasączać jest już bardzo wilgotne, dosyć ciężkie i mięsiste.
Krem z ciemnej czekolady jest intensywny i niezbyt słodki, natomiast krem z białej czekolady słodki i przepyszny. Dwa kontrastujące smaki tworzą pyszną całość.
Ciasto czekoladowe dzień i noc można dodatkowo posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub wyłożyć na spód frużelinę wiśniową lub malinową.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.
CIASTO CZEKOLADOWE DZIEŃ I NOC
SKŁADNIKI:
CIASTO CZEKOLADOWE
- 260 g mąki tortowej
- 160 g kakao
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka maślanki/ kefiru o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 duże jajka o temperaturze pokojowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka zaparzonej gorącej kawy (bez fusów)
KREM CZEKOLADOWY
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki oprócz kawy powinny być w temp. pokojowej. Mąkę razem z kakao, sodą oczyszczoną i proszkiem przesiewamy do miseczki. Do dużej miski wlewamy maślankę, olej oraz dodajemy jajka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy mikserem na niskich obrotach lub rózgą kuchenną. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy tylko do połączenia rózgą kuchenną. Na koniec w kilku porcjach wlewamy gorącą kawę i mieszamy. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawiamy do wystudzenia. Lekko ścinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy palcami (posłuży nam do obsypania wierzchu), następnie przekrajamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Czekolady (każdą oddzielnie) rozpuszczamy w miseczce nad rondelkiem z gotują się wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec miksowania dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę wprost pod widełki miksera. Ubitą śmietankę dzielimy na dwie części. Dodajemy po 2 łyżki do roztopionej białej i ciemnej czekolady i szybko mieszamy najlepiej trzepaczką. Następnie pozostałe części śmietanki mieszamy dokładnie trzepaczką z białą i ciemną czekoladą, aby powstały dwa kremy. Wykładamy ciemną część na przekrojony blat ciasta, przykrywamy kolejnym i następnie krem z białej czekolady. Oprószamy wierzch pokruszonym ciastem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto jest przepyszne. Polecam. Jestem nim zachwycona :)
Jaka mocna ma być ta kawa??
może być z 1 łyżeczki :)
Witam. Mam pytanie. Te ciasto chciałbym zrobić na blaszkę większą. O ile bym musiała zwiększyć ilość produktów. Pozdrawiam.
Jeśli na formę 23×35 cm to warto tak o 1/3 zwiększyc :)
Pięknie wygląda. Mam pytanie czy taka ilość kakao – 160 g?
Tak, w tym cieście taka duża ilość :)