Znajdź swój przepis

Jogurtowe muffinki dyniowe

24 października, 2023

Jogurtowe muffinki dyniowe z kruszonką i startą surową dynią. Wilgotne, mięciutkie i puszyste muffiny do przygotowania bez użycia miksera.

Muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba musu z dyni, który nie zawsze mamy akurat zrobiony. Jedynie surowa dynia np. hokkaido starta na tarce o drobnych oczkach.

Bardzo prosty przepis z kilku składników, które w większości będziesz miała pod ręką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

NALEŚNIKI DYNIOWE

REKLAMA:

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM MASCARPONE

BUŁECZKI DYNIOWE

jogurtowe muffinki dyniowe

JOGURTOWE MUFFINKI DYNIOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 12 – 14 muffinek

  • 1 1/2 szklanki startej drobno dyni
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

KRUSZONKA

REKLAMA:
  • 100 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta na muffinki wkładamy do lodówki.
Startą na tarce o drobnych oczkach dynię przekładamy do miseczki i mieszamy razem z jogurtem, jajkami, olejem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Wykładamy do 2/3 wysokości papilotki, obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

jogurtowe muffinki dyniowe
jogurtowe muffinki dyniowe
jogurtowe muffinki dyniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Czy bez skrupułów można dodać do babeczek przelane wrzątkiem rodzynki?

  2. Pyszne muffinki, które robi się ekspresowo.

  3. Te muffiny to coś cudownego 😍
    Są przepysznie miękkie, pulchne, wilgotne a jednocześnie lekko chrupiące dzięki kruszonce
    Genialny przepis 🥰 (gdyby tylko ktoś chciał za mnie trzeć dynię😆)

  4. Jaki lukier pasuje do tych muffinów?

    1. Lukier z cukru pudru lub polane białą czekoladą :)

    2. A czy zamiast surowej dyni, można użyć musu? Mam zamrożony.

    3. W tym przepisie używamy surowej, ale na blogu sa muffinki z musem :)

  5. Dzień dobry, czy startą dynię można zastąpić jednak puree z dyni? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Mam akurat gotowe w lodówce i chciałabym wykorzystać :) Dziękuję i pozdrawiam

  6. Czy zamiast startej dyni można dodać jednak puree? Jak tak to ile?

  7. Wyszły przepyszne!!! Wilgotne i pulchne. Już drugi raz piekłam te muffinki z tego ptzepisu. Dziękuję bardzo za przepis ❤️

    1. Dziękuję bardzo :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij