Jogurtowe muffinki dyniowe z kruszonką i startą surową dynią. Wilgotne, mięciutkie i puszyste muffiny do przygotowania bez użycia miksera.
Muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba musu z dyni, który nie zawsze mamy akurat zrobiony. Jedynie surowa dynia np. hokkaido starta na tarce o drobnych oczkach.
Bardzo prosty przepis z kilku składników, które w większości będziesz miała pod ręką.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO DYNIOWE Z KREMEM MASCARPONE
JOGURTOWE MUFFINKI DYNIOWE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 12 – 14 muffinek
- 1 1/2 szklanki startej drobno dyni
- 4 łyżki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 4 łyżki cukru
- 60 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta na muffinki wkładamy do lodówki.
Startą na tarce o drobnych oczkach dynię przekładamy do miseczki i mieszamy razem z jogurtem, jajkami, olejem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Wykładamy do 2/3 wysokości papilotki, obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Zrobiłam, zapach piękny, niestety opadły :-(. Co robię nie tak?
Czy były dobrze wypieczone?
Jeszcze raz chciałabym pochwalić przepis. Zrobiłam tym razem z cukrem brązowym, ale dałam pół szklanki na partię (robię podwójną ilość od razu bo dwóch synów mam). Kruszonki nie daję. Są bajecznie delikatne i pyszne. I szybko co ważne.
Dziękuję bardzo za komentarz :) Pozdrawiam
Znakomity przepis. Nie trzeba wyciągać mnóstwa sprzętów ani robić puree z dyni, dzięki czemu oszczędzamy mnóstwo czasu. Następnym razem dodam mniej cukru, ale są naprawdę bardzo dobre.
Bardzo dziękuję!
Dziękuję bardzo :)
Czy bez skrupułów można dodać do babeczek przelane wrzątkiem rodzynki?
Tak :)
Pyszne muffinki, które robi się ekspresowo.
Te muffiny to coś cudownego 😍
Są przepysznie miękkie, pulchne, wilgotne a jednocześnie lekko chrupiące dzięki kruszonce
Genialny przepis 🥰 (gdyby tylko ktoś chciał za mnie trzeć dynię😆)
Dziękuję :)
Jaki lukier pasuje do tych muffinów?
Lukier z cukru pudru lub polane białą czekoladą :)
A czy zamiast surowej dyni, można użyć musu? Mam zamrożony.
W tym przepisie używamy surowej, ale na blogu sa muffinki z musem :)
Dzień dobry, czy startą dynię można zastąpić jednak puree z dyni? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Mam akurat gotowe w lodówce i chciałabym wykorzystać :) Dziękuję i pozdrawiam
Skorzystaj z tego przepisu :) https://ilovebake.pl/przepis/muffinki-z-dynia-jak-paczki
Ja w tym przepisie użyłam 1 szklanki dyniowego puree zamiast 1 i 1/2 startej dynii oraz dodalam 1 i 3/4 szklanki mąki zamiast 1 i 1/2. Muffiny wyszły pyszne, wilgotne ale puszyste 🧡
Super :)
Czy zamiast startej dyni można dodać jednak puree? Jak tak to ile?
Skorzystaj z tego przepisu :) https://ilovebake.pl/przepis/muffinki-z-dynia-jak-paczki
Wyszły przepyszne!!! Wilgotne i pulchne. Już drugi raz piekłam te muffinki z tego ptzepisu. Dziękuję bardzo za przepis ❤️
Dziękuję bardzo :)