Znajdź swój przepis

Jogurtowe muffinki dyniowe

24 października, 2023

Jogurtowe muffinki dyniowe z kruszonką i startą surową dynią. Wilgotne, mięciutkie i puszyste muffiny do przygotowania bez użycia miksera.

Muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie potrzeba musu z dyni, który nie zawsze mamy akurat zrobiony. Jedynie surowa dynia np. hokkaido starta na tarce o drobnych oczkach.

Bardzo prosty przepis z kilku składników, które w większości będziesz miała pod ręką.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

NALEŚNIKI DYNIOWE

REKLAMA:

CIASTO DYNIOWE Z KREMEM MASCARPONE

BUŁECZKI DYNIOWE

jogurtowe muffinki dyniowe

JOGURTOWE MUFFINKI DYNIOWE

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 12 – 14 muffinek

  • 1 1/2 szklanki startej drobno dyni
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

KRUSZONKA

REKLAMA:
  • 100 g mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta na muffinki wkładamy do lodówki.
Startą na tarce o drobnych oczkach dynię przekładamy do miseczki i mieszamy razem z jogurtem, jajkami, olejem oraz cukrem i cukrem waniliowym. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Wykładamy do 2/3 wysokości papilotki, obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.

jogurtowe muffinki dyniowe
jogurtowe muffinki dyniowe
jogurtowe muffinki dyniowe

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłam, zapach piękny, niestety opadły :-(. Co robię nie tak?

    1. Czy były dobrze wypieczone?

  2. Jeszcze raz chciałabym pochwalić przepis. Zrobiłam tym razem z cukrem brązowym, ale dałam pół szklanki na partię (robię podwójną ilość od razu bo dwóch synów mam). Kruszonki nie daję. Są bajecznie delikatne i pyszne. I szybko co ważne.

    1. Dziękuję bardzo za komentarz :) Pozdrawiam

  3. Znakomity przepis. Nie trzeba wyciągać mnóstwa sprzętów ani robić puree z dyni, dzięki czemu oszczędzamy mnóstwo czasu. Następnym razem dodam mniej cukru, ale są naprawdę bardzo dobre.
    Bardzo dziękuję!

    1. Dziękuję bardzo :)

  4. Czy bez skrupułów można dodać do babeczek przelane wrzątkiem rodzynki?

  5. Pyszne muffinki, które robi się ekspresowo.

  6. Te muffiny to coś cudownego 😍
    Są przepysznie miękkie, pulchne, wilgotne a jednocześnie lekko chrupiące dzięki kruszonce
    Genialny przepis 🥰 (gdyby tylko ktoś chciał za mnie trzeć dynię😆)

  7. Jaki lukier pasuje do tych muffinów?

    1. Lukier z cukru pudru lub polane białą czekoladą :)

    2. A czy zamiast surowej dyni, można użyć musu? Mam zamrożony.

    3. W tym przepisie używamy surowej, ale na blogu sa muffinki z musem :)

  8. Dzień dobry, czy startą dynię można zastąpić jednak puree z dyni? Jeśli tak, to w jakiej proporcji? Mam akurat gotowe w lodówce i chciałabym wykorzystać :) Dziękuję i pozdrawiam

    1. Ja w tym przepisie użyłam 1 szklanki dyniowego puree zamiast 1 i 1/2 startej dynii oraz dodalam 1 i 3/4 szklanki mąki zamiast 1 i 1/2. Muffiny wyszły pyszne, wilgotne ale puszyste 🧡

  9. Czy zamiast startej dyni można dodać jednak puree? Jak tak to ile?

  10. Wyszły przepyszne!!! Wilgotne i pulchne. Już drugi raz piekłam te muffinki z tego ptzepisu. Dziękuję bardzo za przepis ❤️

    1. Dziękuję bardzo :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij