Znajdź swój przepis

Bananowe muffinki czekoladowe

11 marca, 2024

Bananowe muffinki czekoladowe o puszystej i wilgotnej konsystencji. Przepyszne muffiny z kilku podstawowych składników bez użycia miksera.

Niesamowicie wilgotny przepis z użyciem bananów, które są już mocno przejrzałe (najlepiej brązowe). Do środka można dodać kawałki czekolady lub orzechów.

Świetne na drugie śniadanie lub zdrowy deser. Uwielbiam jeszcze lekko ciepłe zaraz po upieczeniu z kubkiem mleka.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BANANOWIEC STRACIATELLA

CIASTECZKA BANANOWE

CIASTO CZEKOLADOWE Z BANANAMI

bananowe muffinki

BANANOWE MUFFINKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 – 14 muffinek

  • 2 duże banany, dojrzałe
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 110 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 150 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g kakao
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy sztywnych papilotek.

Banany mocno rozdrabniamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło, cukier oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wprost do miseczki z masą bananową przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i dodajemy szczyptę soli. Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.

bananowe muffinki
bananowe muffinki

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszka says:

    Czy masło można zastąpić masłem klarownym lub olejem kokosowym?

  2. Czy masło można zastąpić olejem roślinnym? Jeśli tak w jakiej ilości?

    1. Można wtedy dodaje 80 ml oleju

  3. Zrobiłam z pół porcji na próbę i szybko pożałowałam – wyszły przepyszne!

    1. Dziękuję bardzo :)

  4. W składnikach brak informacji o sodzie oczyszczonej, natomiast w przygotowaniu jest dodanie sody. Ile sody należy dodać?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x