Bananowe muffinki czekoladowe o puszystej i wilgotnej konsystencji. Przepyszne muffiny z kilku podstawowych składników bez użycia miksera.
Niesamowicie wilgotny przepis z użyciem bananów, które są już mocno przejrzałe (najlepiej brązowe).
Do środka można dodać kawałki czekolady gorzkiej lub posiekane orzechy np. laskowe lub włoskie.
Świetne na drugie śniadanie lub zdrowy deser dla dzieci.
Wierzch możesz oblać polewą czekoladową.
Przepis jest banalnie prosty i możesz wykonać go z pomocą dzieci.
Nie wymaga użycia miksera jedynie mieszamy mokre składniki z suchymi.
Uwielbiam jeszcze lekko ciepłe zaraz po upieczeniu z kubkiem mleka.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BANANOWE MUFFINKI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 – 14 muffinek
- 2 duże banany, dojrzałe
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 110 g roztopionego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy sztywnych papilotek.
Banany mocno rozdrabniamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy jajka, roztopione masło, cukier oraz ekstrakt z wanilii i dokładnie mieszamy trzepaczką. Wprost do miseczki z masą bananową przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i dodajemy szczyptę soli. Dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia (nie dłużej). Wykładamy ciasto do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Czy masło można zastąpić masłem klarownym lub olejem kokosowym?
Tak :)
Czy masło można zastąpić olejem roślinnym? Jeśli tak w jakiej ilości?
Można wtedy dodaje 80 ml oleju
Zrobiłam z pół porcji na próbę i szybko pożałowałam – wyszły przepyszne!
Dziękuję bardzo :)
W składnikach brak informacji o sodzie oczyszczonej, natomiast w przygotowaniu jest dodanie sody. Ile sody należy dodać?
Poprawione :)