Jeszcze jakiś czas temu nie znałam połączenia sernika z wiśniami i myślałam, że te owoce najlepiej smakują zasypane cukrem. Pomyliłam się i od dziś uwielbiam ciepły sernik z nadzieniem wiśniowym. Ciasto jest wyczuwalnie śmietankowe ze słodkim spodem z herbatników. Środek wypełniam nadzieniem wiśniowym/ frużeliną, którą wykonałam parę dni wcześniej. Udekorowałam bitą śmietaną, która nadała bardziej odświętnego charakteru. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY:
- 2 1/2 szklanki herbatników, zmiksowanych
- 100 g masła lub margaryny, roztopionej
- 1/4 szklanki cukru pudru
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 900 g twarogu mielonego np. z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka śmietany, kwaśnej 18 %
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 3 jajka
DODATKOWO:
- 2 szklanki nadzienia wiśniowego z TEGO przepisu
- 1 szklanka kremówki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
Pokruszone herbatniki łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz roztopionym tłuszczem. Dno oraz boki tortownicy ( śr. 26 cm ) wykładamy herbatnikami. Doskonale nadaje się szklanka za pomocą, której dociskamy dno oraz boki. Wkładamy na 15 min. do lodówki.
Ser chwilę miksujemy. Następnie dodajemy cukier, śmietanę, ekstrakt oraz po jednym jajku, dokładnie miksujemy. Pod koniec łączymy z proszkiem budyniowym. Masę delikatnie wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz, aż wierzch będzie lekko zarumieniony. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony wkładamy na min. 4 godziny do lodówki.
Na środek sernika wykładamy nadzienie wiśniowe. Śmietankę ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę ( ostudzoną ). Sztywną bitą śmietanę przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz przepisy na inne serniki.