Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Torty, Walentynki

Tort ferrero rocher

Październik 24, 2014 , 276203 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tort Ferrero Rocher jest raczej z tych cięższych. Napakowany jest orzechami i czekoladą. Blaty są dosyć lekkie, ale przez dodatek orzechów także treściwe.

Krem cudowny. Użyj koniecznie dobrej gatunkowo gorzkiej czekolady. Lekko maślany, kremowy i intensywny w smaku. Dla mnie brakowało lekko kwaśnego akcentu, ale to moje osobiste smaki. Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i w ogóle czekoladę samą w sobie to jest to tort dla Ciebie. Jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady możesz zastąpić mleczną, ale wtedy będzie o wiele słodszy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na torty.

tort ferrero rocher

TORT FERRERO ROCHER

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  •  7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g orzechów laskowych, zmielonych
  • 2,5 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  •  250 g masła, temp. pokojowa
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki nutelli, czubate
  • 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych ( bez polewy czekoladowej )

 DEKORACJA:

  •  1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzechów laskowych
  • kilka rurek czekoladowych lub kulek ferrero rocher
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 3 części.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, nutellę. Miksujemy do połączenia składników.

Biszkopt układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/2 szklanki). Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą.

Pokruszonymi wafelkami lub drobno pokrojonymi orzechami dekorujemy boki i ok. 1 cm wierzch ciasta. Gorzką czekolady kroimy nożem w dosyć cienkie plastry. Wykładamy na wierzch ciasta tworząc obręcz z czekolady. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz lub całą noc. Wcyiągamy na pół godziny przed podaniem. Środek dekorujemy rurkami lub pralinkami ferrero rocher. Kroimy gorącym nożem, zanurzonym we wrzątku.

TUTAJ znajdziesz przepis na domowe praliki ala ferrero rocher.

ciasto ferrero rocher
ciasto ferrero rocher

Komentarze

  • Odpowiedz Monika Marzec 19, 2021 at 12:22

    Czy do biszkoptu faktycznie idą tylko 2,5 łyżki mąki czy chodziło o szklanki?

    • Odpowiedz aneta Marzec 19, 2021 at 15:40

      tak, tylko tyle :)

  • Odpowiedz avelanea Kwiecień 17, 2020 at 19:18

    Robiłam dzisiaj, podlizałam masę i jest przepyszna, choć niesamowicie słodka, nawet jak dla mnie hehe. Jutro będzie jego wielki dzień! Dziękuję za przepis :)

  • Odpowiedz Angelika Grudzień 29, 2019 at 12:56

    Witam czy orzechy laskowe mają być z łupina czy trzeba prażyć i ściągać ?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 30, 2019 at 08:31

      Bez lupinki :)

      • Odpowiedz Angelika Styczeń 4, 2020 at 18:09

        Nie chodziło mi o łupinę tylko o skórkę

        • Odpowiedz aneta Styczeń 4, 2020 at 21:01

          Bez skórki :)

    1 3 4 5

    Dodaj komentarz