Znajdź swój przepis

Rogaliki serowe

26 października, 2021

Błyskawiczne rogaliki serowe z kilku składników. Przepyszne, delikatne i wilgotne.

Ciasto na rogaliki można wykonać nawet 1-2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Ciasto dobrze się schłodzi i będzie dało się ładnie rozwałkować.

Rogaliki serowe możesz nadziewać odrobiną marmolady lub kremu czekoladowego. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

Przepyszny deser, który nie zajmuje zbyt dużo czasu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rogaliki.

rogaliki

ROGALIKI SEROWE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 250 g serka kremowego np. z Piątnicy
  • 200 g masła, zimnego
  • 1 jajko, zimne
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka

Serek, masło i jajko powinny być z lodówki. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy jajko, serek i kawałki zimnego masła. Wszystko razem szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie ciasto przekrawamy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt okręgu o grubości około 1-1,5 cm. Wykrawamy trójkąty. Zwijamy od strony szerszej ku węższej. Układamy na blaszce w niedużych odstępach od siebie. Żółtko mieszamy z mlekiem i smarujemy wierzch rogalików. Pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 minut do zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub lukrem.

rogaliki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, szklanka o jakiej pojemności?

    1. aneta Autor says:

      250 ml

  2. Pierwszy raz robiłam tego typu rogaliki, wyszły mi bardzo delikatne, słodycz tylko na wierzchu.

    1. A jeśli chciałabym dodać to pół szklanki wystarczy?

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x