Ciasto słonecznikowiec na biszkopcie z kremem kajmakowym oraz śmietankowym i chrupiącym prażonym słonecznikiem.
Ciasto jest na lekkim kakaowym biszkopcie nasączonym herbatą i pokrytym dżemem porzeczkowym.
Warstwa kajmakowa jest słodka i delikatna z wyczuwalnym smakiem mlecznym i chrupiącym słonecznikiem.
Wierzch to chmurka z ubitej kremówki z warstwą posypki czekoladowej.
Ciasto słonecznikowiec na biszkopcie to przepyszny warstwowiec, który będzie idealny na uroczystości lub święta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO SŁONECZNIKOWIEC NA BISZKOPCIE
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek dużych, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 puszka kajmaku ok. 400 g
- 200 g ziaren słonecznika
- 2 łyżki cukru np. brązowego
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
- posypka czekoladowa na wierzch lub tarta czekolada
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach suche składniki i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Wkładamy na dno formy, nasączamy i smarujemy dżemem.
Ziarna słonecznika prażymy razem z cukrem na suchej patelni przez kilak minut. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Krem dzielimy na dwie części (jedna nieco większa od drugiej). Do większej dodajemy po łyżce kajmak oraz uprażone ziarna. Wykładamy na dżem i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy. Do pozostałego kremu dodajemy przesiany cukier puder i wykładamy na biszkopt. Obsypujemy czekoladą lub posypką. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Czy biszkopt pieczemy bez proszku do pieczenia
Tak :)
Dodajac po łyżce kajmanku, mieszać mikserem czy łyżka?
Zrobiłam właśnie to ciacho. Zadowolona że tak pięknie wyszło wchodzę na stronę żeby zapisać przepis- zerkam na zdjęcie i okazuje się że… nie dodałam kajmaku ???????? aż się boję je próbować
Użyłam 1l śmietany i muszę powiedzieć, że warstwa z kajmakiem oraz górna że śmietaną nie są tak wysokie jak na zdjęciu, chociaż blaszka miała takie same wymiary. Wydaje mi się, że zdjęcie nie jest rzeczywiste.
Zdjęcie jest rzeczywiste może to też zależy od wysokości biszkoptu
Puszka kajmaku 400g czy 500g? :)
400 g :)
Puszka kajmaku – najlepiej jak przygotować? Proszę o radę.
Dokładnie, ja robie że zwykłej czarnej herbaty
Jeśli nie pisze to nie ma takiej potrzeby :)
Musi byc pyszne ciasto , gdyz juz pieke z tego przepisu slonecznikowca jest wspaniale . musze upiec z tego przepisu.smacznego.