Znajdź swój przepis

Ciastka z czekoladą i orzechami

5 września, 2014

Ciastka z czekoladą, orzechami i kawałkami batoników snickers. Idealne jesienne ciasteczka, którą są słodziutkie i chrupiące.

ciastka-z-czekolada-i-orzechami-(-lion-)---przepis

ciastka-z-czekolada-i-orzechami-(-lion-)-3---przepis

SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: ok. 16 ciastek

  • 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 175 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 150 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 200 g małych batoników Lion, Snickers lub podobnych

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Batoniki kroimy na niewielkie kawałki.

Miękkie masło miksujemy z cukrami i solą na tzw. puch. Następnie wbijamy jajko i ponownie  miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao oraz 2/3 pokrojonych batoników. Dokładnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy po łyżce ciasta. Lekko spłaszczamy i formujemy okrągłe ciastka, zachowując pomiędzy dosyć dużą odległość. Posypujemy pozostałymi batonikami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 C i pieczemy przez ok. 10 min. Po upieczeniu ciasta zostawiamy na 5 min. do wystudzenia i dopiero po tym czasie zdejmujemy z blaszki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku do 1 tygodnia. Smacznego.

Inspiracja: przepis Tessy Capponi- Borawskiej dla Twojego Stylu.

KLIKNIJ TUTAJ I SPRAWDŹ INNE PRZEPISY NA CIASTKA

ciastka-z-czekolada-i-orzechami-(-lion-)-1---przepis

ciastka-z-czekolada-i-orzechami-(-lion-)-4---przepis

REKLAMA:

Dołącz do dyskusji

  1. Magdalena C. says:

    Ciasteczka wyglądają bosko!
    http://www.brulionspadochroniarza.pl

  2. Moje nawyki chyba mówią o mnie, że jestem bardzo dziwna;) Ciasteczka wyglądają obłędnie!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij