Ciastka z czekoladą, orzechami i kawałkami batoników snickers. Idealne jesienne ciasteczka, którą są słodziutkie i chrupiące.
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: ok. 16 ciastek
- 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 175 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 150 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 200 g małych batoników Lion, Snickers lub podobnych
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zostawiamy do wystudzenia. Batoniki kroimy na niewielkie kawałki.
Miękkie masło miksujemy z cukrami i solą na tzw. puch. Następnie wbijamy jajko i ponownie miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao oraz 2/3 pokrojonych batoników. Dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy po łyżce ciasta. Lekko spłaszczamy i formujemy okrągłe ciastka, zachowując pomiędzy dosyć dużą odległość. Posypujemy pozostałymi batonikami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 C i pieczemy przez ok. 10 min. Po upieczeniu ciasta zostawiamy na 5 min. do wystudzenia i dopiero po tym czasie zdejmujemy z blaszki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku do 1 tygodnia. Smacznego.
Inspiracja: przepis Tessy Capponi- Borawskiej dla Twojego Stylu.
KLIKNIJ TUTAJ I SPRAWDŹ INNE PRZEPISY NA CIASTKA
Ciasteczka wyglądają bosko!
http://www.brulionspadochroniarza.pl
Moje nawyki chyba mówią o mnie, że jestem bardzo dziwna;) Ciasteczka wyglądają obłędnie!