Rogaliki maślane są mega proste i warto zrobić ich więcej i część zamrozić. Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień także zachowują swoje walory chociaż nie są już tak miękkie. Inspiracja: addio pomidory.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików
- 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 50 g masła lub margaryny
- 5-6 łyżek maku
JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY:
W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy do połączenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ).
JEŚLI UŻYWAMY SUCHYCH DROŻDŻY:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ).
———-
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki. Smacznego.
Wyszły przepyszne????
Super :)
Wyszły bardzo dobre ;) Jak je piekłam, byłam przekonana, że mam mak – ale myliłam się ;) więc ostatecznie posypałam je cukrem. W środku jest porzeczkowy dżem mojej Mamy :) Pycha!
Czy do tych rogalików można wpakować jakieś nadzienie? Np. dżem?
pewnie, że tak tylko dodaj jakiś gęste nadzienie np. marmoladę inaczej zacznie wyciekac
Super, spróbuje dziś i dam znać :)
Czekam na info jak wyszly i jakas fotke :-)