Rogaliki maślane są mega proste i warto zrobić ich więcej i część zamrozić. Najlepsze są oczywiście zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe, ale na drugi dzień także zachowują swoje walory chociaż nie są już tak miękkie. Inspiracja: addio pomidory.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 2 blaszki rogalików
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka, temp. pokojowa + 1 do posmarowania rogalików
- 3 łyżki oleju + 2 łyżki do posmarowania ciasta
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
- 50 g masła lub margaryny
- 5-6 łyżek maku
JEŚLI UŻYWAMY ŚWIEŻYCH DROŻDŻY:
W ¾ szklance ciepłego mleka rozprowadzamy drożdże z łyżką cukru oraz łyżką mąki. Odstawiamy na 15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Jajka roztrzepujemy, dodajemy resztę mleka, cukier, olej, sól i mieszamy do połączenia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy mieszankę jajeczną, zaczyn, masło i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie kleiło się do dłoni ( ok. 5-10 min ).
JEŚLI UŻYWAMY SUCHYCH DROŻDŻY:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i mieszamy. Następnie wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i smarujemy lekko olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 1-1,5 godz ).
———-
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy dość duże rogaliki ( wielkość zależy od nas ). Zwijamy od szerszej strony do węższej, zbliżając do siebie dwa końce, aby powstał rogalik.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godz. do napuszenia. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody i posypujemy dosyć obficie makiem. Pieczemy ok. 10 min. w temp. 200 C do powstania złotej skórki. Smacznego.
Komentarze
Wyszły przepyszne????
Super
Wyszły bardzo dobre
Jak je piekłam, byłam przekonana, że mam mak – ale myliłam się
więc ostatecznie posypałam je cukrem. W środku jest porzeczkowy dżem mojej Mamy
Pycha!
Czy do tych rogalików można wpakować jakieś nadzienie? Np. dżem?
pewnie, że tak tylko dodaj jakiś gęste nadzienie np. marmoladę inaczej zacznie wyciekac
Super, spróbuje dziś i dam znać
Czekam na info jak wyszly i jakas fotke