Kruche ciasto ze śliwkami i bezą to doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek w sezonie. Słodziutkie, kruche i do tego lekko kwaśne śliwki. Przepyszne i proste ciasto.
Kruche ciasto jest lekkie i w dodatki możesz je wykonać wcześniej. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że jest delikatniejsze i nieco rośnie podczas pieczenia.
Beza jest słodka, lekka jak pianka i doskonale pasuje do nieco kwaśnych śliwek. Do przepisu możesz użyć śliwek twardych lub już przejrzałych, natomiast warto je przed ułożeniem na ciasto oprószyć mąką ziemniaczaną, aby nie puściły zbyt dużo soku.
Kruche ciasto ze śliwkami to kolejny prosty przepis na przepyszny deser. Na pewno przypadnie większości do gustu. Doskonale sprawdzi się na letnie spotkania lub inne uroczystości.
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 800 g śliwek
- 4 łyżki bułki tartej
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.



Ciasto przepyszne. Piekę przez cały sezon śliwkowy. Rodzina uwielbiam to ciasto. A oliwę się daje żeby beza była błyszcząca. Dla tych Pań którym beza nie wychodzi – beza to też sztuka, na początku też mi nie wychodziła a teraz mogę robić na ” ślepo „.
To moje ulubione jeśli chodzi o śliwki. Jest takie akurat nie za słodkie ,delikatne. Zawsze wychodzi dobre bo co się tam może nie udać. Serdecznie polecam
Zrobiłam ciasto przepyszota !
Ciasto jest super. Ja robię je również ze starymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i wtedy robi furorę jako szarlotka.
Zamiast maki ziemniaczanej mozna budyn waniliowy 40gr.
Pierwszy raz spotylam sie z przepisem na beze z dodaniem oleju?bardzo mnie to zaskoczylo-czesto robie Pavlowe i mam klopoty z beza.
Ciasto spaniale wyglada napewno zrobie
Beza jest fenomenalna! Ciasto pycha.
U nas ciasto z tego przepisu króluje na stole co tydzień! Znika w mgnieniu oka. Nawet próbował z malinami zrobić i tak samo wyszło pyszne!dziękuję :)))
Dzisiaj piekłam.Ciasto wyszło super.
Wszystko robiłam wg przepisu.
Polecam.
Dziękuję za pyszny przepis .
Zobaczyłam,zrobiłam i zjadłam;-)nie sama oczywiście.Ciasto jest super łatwe i bardzo smaczne,oraz pięknie wygląda na talerzu.Wszystkim smakowało.W domu nie miałam masłała,zastąpiłam je margaryną i też było pyszne. Pozdrawiam!
Super przepis. Kilka razy już piekłam i za każdym razem wszystkim smakuje. A beza jest rewelacja. ????
Przepis PETARDA!!!!
Piekę już któryś raz z kolei i zawsze wychodzi. Cała rodzina uwielbia to ciasto????
Beza cała opadła zrobiła się woda jak dodałam pozostałe składniki tzn cukier i mąka olej i sok z cytryny ????
Możliwe, że białka były zbyt slabo ubite.
To wina oleju. Do bezy nie potrzeby jest olej bo właśnie po dodaniu go opada .Pierwszy raz jak robiłam z tego przepisu i dodałam olej tak samo mi beza opadła odkąd nie dodaje oleju beza jest wyrośnięta . Polecam spróbować bez dolewania oleju napewno pani wyjdzie 😉
Wtedy nie będzie pianki :) olej dolewamy bardzo powoli stopniowo na niskich obrotach. Jeśli białka z cukrem sa dobrze ubite wtedy białka nie będą opadały.
Mi też niestety
Witam
Dziś piekę go po raz trzeci jest pyszny, ale zawsze mam dylemat ,czy wyciągnąć placek z piekarnika zaraz po upieczeniu czy odczekać jakiś czas???
Pozdrawiam :))
Warto chwilkę zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika :)
Czy można użyć mrożone śliwki ?
Tak, ale wczesniej nie rozmrazamy.
Robiłam ciasto ze śliwkami z tego przepisu już 3 raz, zawsze wychodzi pyszne, ciasto podpiekam tak jak w przepisie, piekę później 30- 35 minut i jest super. Jest to mój ulubiony przepis na ciasto ze śliwkami, polecam goraco????????
Czy trzeba podpiekać najpierw ten spód? Jeśli włożę odrazu wszystko na okolo godzinę to nie wyjdzie?
Spód może być nieco zakalcowaty. Warto podpiec :)
Ciasto bardzo wszystkim smakuje, robiłam już kilka razy. Ale beza zawsze mi i opada po wyjęciu z piekarnika. Robię wszystko zgodnie z przepisem, beza ubija się świetnie, rośnie pięknie, a pot spektakularnie opada Moze ktoś ma jakiś pomysł,. żeby tego uniknąć?
Dodajesz odrobinę mąki ziemniaczanej?
ciasto rewelacja
Bardzo dobry przepis, ciasto piekę drugi raz, lecz do kruchego dodałem ¾torebki cukru z prawdziwą wanilią i pół łyżeczki może całą olejku rumowego dr etker.
Właśnie siedzi w piekarniku. Jednak skrócę czas pieczenia, już jest przyrumienione, a piecze się 20 minut, więc myślę, że 35 minut u mnie wystarczy.
Jest pyszne
Przepyszne. Piekę 2 raz. Rozpływa się w ustach.
Ciasto jest przepyszne. Rewelacyjnie wychodzi kruchy spód. A jakby zamienić śliwki na jabłka, to da radę zrobić szarlotkę? :)
Ktoś to piekł na blaszce okrągłej? Jaka średnica najlepiej?
Ciasto jest pyszne! Ponieważ mój piekarnik nieco przypala od góry, piekłam ciasto w temperaturze 120 stopni i o pół godziny wydłużyłam czas pieczenia.
Całość smakowo fantastycznie się komponuje: kruche ciasto, kwaskowate śliwki i pyszna pianka! Naprawdę polecam i dziękuję za przepis :)
Rewelacja. Duża blacha zniknęła w dwa dni. Idealnie się komponuje z lodami. Lekkie, kruche … pyszne.
Ciasto jest przepyszne ❤️ chciałam ponownie zrobić ale tak zastanawiam się czy można użyć np jabłka?
Czy zamiast śliwek mogą być jabłka?
tak :)
Zastanawia mnie dodatek oleju do bezy?? Jaki to ma sens?….. zrobiłam placek z tym olejem beza opadła i zrobił się z niej omlet … ciasto kruche smaczne choć 20 min plus 45 to za długo wyszedł lekko suchy.
tworzy się pianka :)
Piejke pierwszy raz mam pytanie , w przepisie jest pieczemy 20 min, dokładamy pozostałe składniki i pieczemy 45 minut , w sumie czy kolejne 45 min
Pieczesz kolejne 40 minut :)
Można użyć mrożonych śliwek?
tak :)
Ciasto super smakuje. Piekę je od końca sierpnia co tydzień. Jedyną wadą jest to że szybko znika. Dziękuje.
Ciasto fajne w pomyśle, ale praktyka wg przepisu to niewypał. Beza to nie beza a bardziej pianka i to taka, w której czuć wilgoć białek, przez co cała zjeżdża po rozkrojeniu. Nie wiem czy polecę, chociaż pomysł fajny.
Też myślę, że to błąd najpierw podpiec spód, bo beza powinna piec się ok. godz. więc następnym razem będę piekła wszystko razem. Poza tym to fajny przepis
Ulubione ciasto mojej rodziny. Jest przepyszne. Dodatkowo szybkie, proste i tanie. Robię je zamiennie z jabłkami jeśli nie mam śliwek,. Do bezy często daje kisiel zamiast maki ziemniaczanej. Dzięki temu beza zyskuje delikatny kolor. Dziękuję za przepis !:)
Potwierdzam, ciasto jest przepyszne dziękuję za przepis :)
Ja dodałam do białka koloru czerwonego i efekt wizualny bomba . Bardzo Dziekuje za wspaniały przepis
Relelacja !!!! Palce lizać .
Czy śliwki układamy na ciasto od razu po podpieczeniu czy ciasto wystudzić?
Nie ma to znaczenia :)
coś wspaniałego!ciasto kruche rozpływa się w buzi, dziękuję za przepis i polecam tym którzy nie piekli z całego serca.-
To ulubione ciasto mojej córki. Polecam naprawdę
Ciasto wyszło niesamowite ????????????????
Ciasto jest przepyszne. Polecam. ????
Właśnie upiekłam. Pyszne, świeże i owocowe. Polecam. Twoje przepisy są najlepsze. I zawsze się udają. Dziękuję ????
Bardzo dziekuje
Za przepis zrobiłam swojemu Mężusiowi i bardzo smakowało ????????
Ciasto zrobilam ze śliwkami
Pycha ????????????????????
Ciasto rewelacyjne!!! Robię je już od tamtego sezonu i zawsze wychodzi super. Wszystkim domownikom i gościom bardzo smakuje, nigdy na jednej blaszce się nie kończy????
W jakim celu dodajemy do białek olej?
W tym żeby powstała pianka :)
Czy można uczyć śliwek mrożonych? Jeżeli tak to czy je rozmrażać czy można mrożone ?
Możesz użyć mrożonych, tylko podsyp spod większą ilościa bułki tartej lub kaszki manny i nie rozmrażaj wcześniej :)
Czy śliwki z kompotu nadają się do tego ciasta?
Lepsze byłyby świeże lub mrożone :)
Dziękuję!
Pyszne kruche kompozycja kwaskowej sliwki ciasta i slodkiej bezy – BOMBA.
Placuszek palce lizać kruchy delikatna pianka rozkosz podniebienia
PETARDA! Jest taki pyszny, że łooo! Smaki idealnie się przenikają, cudnie słodki, lekko kwaśny… Totalnie mój smak :) Dziś zrobiłam i zjadłam już trzy kawałki. Chyba zniknie szybciej niż myślałam :P
Dodam, że raczej rzadko pięke i bałam się, że coś sknoce, ale przepis jest bardzo łatwy i przyjemny.
P. S. Czy to ciasto kruche można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, by potem zrobić tylko beze i dodać śliwki?
Dziękuję za tak miły komentarz :) możesz jak najbardziej zrobić dzień wcześniej :)
Zrobiłam dzisiaj, prze-pysz-ne! Mój błąd, że zaladowalam do tortownicy i ciasto wyszło zbyt wysokie – rozpada się, ale na smaku nie traci. Na pewno zainwestuję w blaszkę na przyszłość. PYCHA!
Witam.. piekę ciasto ale zapomniałam dodać bułki tartej na zamrożone śliwki:( i co teraz czy ciasto nie wyjdzie?
Może dół wyjść lekko zakalcowy, ale i tak będzie smaczne
Witam ???? lepiej piec z termoobiegiem czy góra-dół?
Góra dół :)
Witam..wszystkim polevam ten przepis. Zrobiłam ciasto z tego przepisu i wszystko zniknęło jednego dnia ????
Wygląda pysznie :).
Hej, czy sliwki moga byc mrożone?
Mogą być mrożone, ale wcześniej ich nie rozmrażaj :)
Dzięki, sliwki i beza tak mnie ujęły, ze robie dla gosci na urodziny ????
Super :)
Mogą, ale wcześniej ich nie rozmrażaj :)